Coxartroza: cauze, simptome și tratament

0

Artroza șoldului, numită și coxartroză, este o boală a articulației șoldului. Cartilaj articular de protecție se descompune atât pe capul femural, cât și pe acetabul. Consecințele se manifestă inițial ca restricții minore de mișcare, care ulterior se pot agrava și pot provoca dureri severe.

Află mai multe despre coxartroză în acest articol. Ce este exact coxartroza și care sunt simptomele acesteia? Ce cauzează coxartroză? Care sunt posibilele tratamente și terapii? Și mult mai multe …

Ce este coxartroza?

Artroza șoldului sau coxartroza este o formă de artroză – o boală în care materialul cartilajului din articulații se deteriorează din cauza uzurii. Artroza șoldului (coxartroza) este o boală a articulației șoldului, cauzată de uzura cartilajului de pe capul femurului (os femoris) și de priza articulară a osului șoldului (os coxae).

Cartilajul stabilizează articulația și o protejează împotriva deteriorării cauzate de frecare împotriva osului. O deteriorare a masei cartilajului poate provoca mișcări puține și dureri severe.

Există două tipuri de artroză:

  • Artroza primară este o formă genetică a bolii. Este posibil ca simptomele să nu fie neapărat evidente la un pacient cu artroză primară. Această formă a bolii poate dura o viață fără a fi observată.
  • Artroza secundară este cauzată de impactul extern, cum ar fi rănile cauzate de accidente, picioare cu lungimi diferite, picioare îndoite sau stres constant în viața de zi cu zi.

Artroza este adesea confundate cu artrita. Artrita este un termen generic pentru bolile inflamatorii articulare. Acestea includ, de exemplu, artrita legată de infecție și artrita reumatoidă. În unele cazuri, totuși, artroza șoldului poate provoca, de asemenea, inflamații și astfel se poate transforma în artrită.

Cauzele coxartrozei:

Cauzele coxartrozei sunt extrem de diverse și se datorează de obicei unei combinații de mai mulți factori. Cu toate acestea, factorul comun este o tulburare metabolică a cartilajului.

Procesele de degradare a cartilajului predomină și conduc treptat la o expunere a osului. Dacă un os se freacă de un alt os, corpul reacționează producând material osos (ciocuri osoase) pentru a contracara ruperea.

Acest lucru determină deformarea osoasă și limitările de mobilitate, precum și durere.

Repararea cartilajului deteriorat este deosebit de dificilă pentru organism. Fisurile din cartilaj sunt de obicei ireversibile.

Următorii factori pot favoriza dezvoltarea coxartrozei sau sunt cauza acesteia:

  • Predispoziție genetică
  • Uzura legată de vârstă
  • Probleme de aliniere a șoldului
  • Boli de șold
  • Obezitate severă
  • Efort fizic foarte mare
  • Sport
  • Leziuni
  • Luxația congenitală de șold

Factori de risc pentru artroza șoldului

În plus față de factorii genetici și vârstă, celălalt factor de risc particular este supraîncărcarea articulației șoldului din cauza obezității și a efortului fizic permanent.

Simptome ale coxartrozei

În majoritatea cazurilor, artroza șoldului provoacă durere și mișcări restrânse în articulația șoldului.

Cu toate acestea, în stadiile incipiente ale bolii, nu pot exista simptome vizibile. Cei afectați simt de obicei doar dureri minore atunci când merg sau se ridică dintr-o poziție așezată.

Aceste dureri dispar adesea de la sine după un timp scurt. Pe măsură ce boala progresează, durerea se răspândește, uneori până la genunchi, și mișcări precum îndoirea sau urcarea scărilor devin mai dificile și mai dureroase.

Progresia rapidă a artrozei șoldului înseamnă că tot materialul cartilajului se va deteriora în viitorul apropiat. Capetele osoase neprotejate de atunci se vor freca unul împotriva celuilalt. Acest lucru cauzează de obicei restricții severe de mișcare și durere.

Deteriorarea materialului cartilajului din cauza artrozei nu poate fi oprit. Cu toate acestea, reducerea obezității și creșterea activității fizice pot ajuta la întărirea mușchilor și la reducerea restricțiilor de mișcare și a durerii.

Simptome tipice ale artrozei șoldului:

  • dureri la nivelul articulațiilor șoldului
  • dureri inghinale
  • șchiopătat
  • mobilitate restrânsă
  • durere în repaus

Tratamentul pentru coxartroză:

Tratamentul coxartrozei este de obicei conservator la început, în funcție de stadiul bolii. Acest tratament conservator implică în primul rând terapia mișcării sau fizioterapia pentru a întări mușchii articulației șoldului.

Exercițiile vizate pot îmbunătăți, de asemenea, mobilitatea și echilibrul și, astfel, încetinesc progresul artrozei și ameliorează durerea.

Fizioterapia sau masajele suplimentare pot ameliora tensiunea și durerea. Tratamentul farmacologic cu analgezice antiinflamatorii poate fi, de asemenea, utilizat pentru ameliorarea durerii.

Dacă artroza șoldului se datorează unei nealinieri a picioarelor, inserțiile de pantofi ortopedici pot ajuta la contracararea acesteia și la ameliorarea simptomelor.

Sportul nu trebuie evitat de teama deteriorării cartilajelor. Activitatea fizică regulată favorizează circulația sângelui și ajută la mobilitatea articulațiilor, contribuind astfel la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să alegeți sporturile care nu expun articulația șoldului la stres excesiv. Astfel de sporturi adecvate ar include aerobic pe apă, înot, ciclism sau plimbări simple.

Dacă cantitatea de cartilaj din articulația șoldului a scăzut deja într-un grad semnificativ, intervenția chirurgicală este un alt mod de a încetini progresia artrozei șoldului și de a contracara eficient simptomele acesteia.

Implantarea unei articulații artificiale de șold este o procedură serioasă și trebuie luată în considerare numai dacă terapia conservatoare nu a reușit și durerea este persistentă și foarte severă.

Intervențiile chirurgicale sub formă de proceduri minim invazive, cum ar fi artroscopia șoldului, pot ajuta la rezolvarea simptomelor deja într-un stadiu incipient al artrozei șoldului.

Sportul și artroza

În timp ce exercițiile au în general un efect pozitiv dovedit asupra artrozei șoldului, acestea trebuie totuși efectuat sub rezerva unor restricții.

Sporturile cu impact redus, cum ar fi înotul sau ciclismul, pot ajuta la reducerea durerii. Pe de altă parte, sporturile cu impact ridicat (stresante pentru articulații), cum ar fi fotbalul sau tenisul, pot contribui la deteriorarea stării.

În general, totuși, sportul poate fi foarte util pentru prevenirea afecțiunilor șoldului.

sursă: stiwell.medel.com

People photo created by kjpargeter – www.freepik.com

Comentarii

Share.