Leurda si proprietatile ei terapeutice si detoxifiante

0

Leurda sau usturoiul salbatic este o planta care creste in regiunile montane umbrite si este usor de recunoscut, deoarece are un miros caracteristic de usturoi. Leurda infloreste din lunile mai pana in iunie. Tulpina si bulbul plantei contin uleiuri esentiale, similare in compozitie cu cea a usturoi.

Leurda se foloseste in gastronomie ca si condiment, dar are si numeroase proprietati medicinale. Se folosesc doar frunzele acestei plante, proaspete, culese primavara, caci prin uscare planta isi pierde foarte usor proprietatile. Bulbii se recolteaza din august pana in octombrie.

Frunzele se culeg in perioada martie-aprilie, inainte de inflorire.

Indicatii terapeutice ale leurdei

Datorita proprietatilor vindecatoare, leurda este adesea recomandata pentru problemele de stomac – ajuta impotriva diareei, lipsa poftei de mancare, si, de asemenea, pentru catar intestinal. Leurda este eficienta si impotriva aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale dar si impotriva ametelilor sau insomniei.

Consumata regulat sub forma de infuzie, creste amplitudinea contractiilor cardiace si, prin urmare, incetineste ritmului cardiac. Datorita actiunii sale bactericide, leurda este o planta potrivita pentru tratarea racelilor, gripei, bronsitei, viermi intestinali.

In unele zone, planta este cunoscuta sub numele de usturoiul ursului, deoarece se spune ca ursul o mananca dupa hibernarea de iarna, pentru a-si curata stomacul, intestinele si sangele.

In medicina populara, sucul obtinut din frunze este folosit pentru vindecarea ranilor, in special a celor purulente.

Leurda nu este folosita doar pentru tratarea problemelor de sanatate, este un condiment bine cunoscut in bucatarie – se adauga in salate si supe. Merge de minune in salata de cartofi, iar bucatarii spun ca poate fi folosita in orice fel de mancare in care puneti si patrunjel.

Deoarece sucul de leurda este extrem de bogat in vitamine, este recomandat adesea ca substanta fortifianta. Primavara este recomandata o cura cu leurda, timp de 3-4 saptamani se poate consuma cruda, ca adaos in orice fel de mancar, avand capacitatea de curatare a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor.

Extractul din aceasta planta are, de asemenea, un mare efect impotriva intoxicatiei cu plumb.

Contraindicatiile leurdei

Consumul de leurda nu este recomandat persoanelor care sufera de ulcer sau gastrita. De asemenea, este de evitat si in perioada alaptarii, deoarece poate modifica gustul laptelui matern.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.