Consumul de marar: beneficii pentru sanatate si efecte secundare

0

Mararul este o binecunoscuta planta aromatica extrem de folosita in bucatarie la asezonarea mancarurilor. Insa mararul are numeroase alte intrebuintari, de care cu siguranta multi dintre noi nu stim. De la marar se folosesc atat frunzele, cat si florile si semintele.

Mararul este dificil de uscat, iar daca reusiti sa il uscati trebuie pastrat in recipiente bine inchise pentru a-si pastra ceva din aroma.

Semintele trebuie recoltate atunci cand sunt complet mature si apoi uscate la aer. Uleiul esential  de marar poate fi extras atat din frunzele proaspete, cat si din seminte, iar aceste doua uleiuri difera usor in ceea ce priveste aroma si gustul.

Utilizarile terapeutice si beneficiile mararului

Mararul a fost folosit atat ca aliment, cat si ca medicament pentru o perioada foarte lunga de timp. Planta apare mentionata intr-un papirus egiptean despre plante medicinale datand inca din c. 1550 i.H., unde a fost descris ca un remediu anti-flatulenta, dispepsie si constipatie.

Vechii egipteni l-au folosit si in productia de cosmetice si parfumuri. In Roma Antica mararul era o planta bine cunoscuta si folosita pe scara larga. Gladiatorii romani frecau cu ulei de marar pielea si foloseau semintele fierbinti pe rani pentru a accelera vindecarea.

Mararul este folosit ca aperitiv. Se crede ca stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului si a fost utilizat ca un remediu naturist pentru arsuri la stomac. Este folosit ca remediu pentru insomnie. Flavonoidele si complexul de vitamina-B, in care mararul este bogat, se crede ca activeaza secretia anumitor enzime si hormoni care au un efect calmant. Monoterpenii si flavonoidele prezente in uleiurile sale esentiale sunt germicide sau bactericide. Acestea pot ajuta la tratarea diareei prin inhibarea infectiilor microbiene.

Mararul este bogat in calciu, care ajuta dintii si oasele sanatoase. De asemenea, semintele de marar si frunzele sunt folosite pentru improspatarea respiratiei, datorita naturii sale antimicrobiene.

Planta este bogata in substante cunoscute sub numele de monoterpene, care s-au dovedit a avea proprietati anti-cancer.

Mararul poate ajuta la protejarea mucoasei stomacale. S-a demonstrat o reducere semnificativa a secretiilor acide la stomac la soareci, dar nu a fost inca testat pe oameni pentru acest efect.
Substantele cunoscute ca poliacetilene gasite in marar au o activitate anti-bacteriana si anti-fungica, precum si efecte anti-inflamatorii. In plus, planta contine fibre dietetice si este o sursa buna de minerale, mangan, fier si magneziu.

Se crede ca mararul ajuta femeile care alapteaza sa creasca fluxul de lapte.

Pentru tulburarile menstruale, se considera ca flavonoidele din uleiurile esentiale de marar stimuleaza secretia anumitor hormoni care, la randul lor, ajuta la mentinerea ciclurilor menstruale adecvate.

Planta medicinala, mararul este frecvent adaugat in remediile impotriva tusei, racelilor si gripei si se crede ca acesta poate fi folosit ca tratament pentru anumite tipuri de astm. Un extract obtinut din seminte a fost utilizat in tratamentul impotriva ulcerului peptic, infectiei tractului urinar si durerilor de cap.

Extern, extractele de seminte de marar au fost folosite pentru a trata hemoroizii si paduchii. In plus, se spune ca uleiul esential de marar este un remediu bun pentru durerile de urechi.

Dozaj si administrare

Deoarece mararul este atat de utilizat pe scara larga si este recunoscut ca o planta aromatica, cel mai bine este sa o consumati ca atare.

Mararul este o planta unica in care atat frunzele, cat si semintele sunt folosite ca si condimente. Frunzele verzi sunt suculente si au un gust subtil, dulce.

Semintele de marar uscate sunt de culoare maroniu deschis si au forma ovala. Semintele sunt asemanatoare la gust cu chimenul, cu aroma dulce de citrice, usor amarui.

Frunzele sunt utilizate  cel mai mult in stare proaspata, in timp ce semintele sunt cele mai frecvent utilizate uscate. Florile de plante de marar sunt, uneori, folosite pentru a aromatiza supe si salate, dar mai ales muraturile.

Puteti, de asemenea, sa mestecati semintele uscate pentru o respiratie proaspata.

Efecte secundare si posibile interactiuni ale mararului

Raportari privind efectele secundare ale mararului sunt limitate.

Cel mai frecvent efect secundar este dermatita, dar este considerat foarte rar si, de obicei, numai atunci cand aveti de-a face cu cantitati mari de plante in aer liber, in prezenta luminii ultraviolete.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa: herbal-supplement-resource.com

Comentarii

Share.