Livada din balcon: cum cultivi pomii fructiferi columnari

0

Cine nu isi doreste fructe proaspete si naturale tot timpul anului? Intr-o piata plina de fructe si legume crescute cu o multime de chimicale, fructele naturale sunt un lux, din ce in ce mai greu de gasit.

Iata ca o stiinta revolutioneaza si acest domeniu cu pomii fructiferi columnari.  Asadar, daca nu ai norocul sa stai la curte si sa ai o mica livada, iata ca de acum poti avea fructe proaspete, crescute chiar de tine, in ghivece pe balcon. Suna incredibil, nu-i asa?

Un astfel de pom are nevoie de o suprafata de doar 50 cm2, adica un ghiveci mai mare, asadar poti cultiva pana la 4-5 soiuri daca ai un balcon mai maricel.

Avantajele pomilor columnari

  • cresc pe suprafate mici
  • fac fructe multe datorita dimensiunilor mici, care influenteaza cantitatea fructelor; un mar poate da pana la 15 kg, iar un prun intre 12-15 kg
  • sunt usor de ingrijit, taierile se fac in primii ani dupa plantare, impiedicand astfel cresterea ramurilor laterale; ulterior, copacii isi pastreaza forma si cresc tulpini de floare chiar langă tulpina.

Sfaturi pentru cultivarea pomilor columnari

1. Cum alegi ghiveciul pentru pomii fructiferi columnari

Ghiveciul in care se cultiva acesti pomi fructiferi pot fi de plastic, lut, lemn sau orice alt material. Diametrul trebuie sa aiba aprox 50 cm2, pentru ca pomul sa creasca lent, iar radacina sa nu se dezvolte foarte mult.

2. Cum plantezi pomii fructiferi columnari

Pozitionati soiul ales in mijlocul ghiveciului impreuna cu un arac de sustinere. Se leaga usor pomul de arac, astfel incat sa creasca in voie. Se uda ori de cate ori pamantul este uscat.

3. Cum se ingrijesc pomii fructiferi columnari

Principiile de ingrijire sunt simple:

  • au nevoie de lumina naturala, feriti de vanturi puternice
  • primavara se taie ramurile nou aparute si se transplanteaza intr-un alt ghiveci daca e cazul
  • se adauga compost si se afaneaza solul
  • daca se muta in alt ghiveci, radacinile se tund iar solul se afaneaza
  • prima recolta trebuie indepartata astfel incat radacinile sa ajunga la maturitate, iar planta sa se dezvolte corect

Pomii fructiferi columnari se planteaza in perioada martie-aprilie, iar fructele se recolteaza la inceputul lunii septembrie. Acestia nu cresc mai inalti de 250 cm si se autopolenizeaza.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa foto cover: www.pinterest.com

Comentarii

Share.