Deși vremea este în continuare rece pentru această luna, aprilie este cea mai buna lună pentru lucrările de arat și însămânțare.
Majoritatea culturilor de legume sau nutreț se plantează în aprilie, dar nu este o regulă, în mare măsură depinde și de condițiile meteorologice din fiecare regiune.
În acest articol vă vom expune datele orientative pentru plantarea diverselor culturi, însă totul depinde de zona în care se realizează aceste lucrări agricole: cum este temperatura, care este nivelul precipitațiilor, cum se prezintă solul ca nivel de umiditate etc.
În prima parte a lunii aprilie se plantează următoarele legume: ceapa și usturoi, spanac, salată verde, mărar, ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, ardei și roșii răsad, soiuri de varză timpurie;
Tot în această perioadă se plantează și următoarele rădăcinoase: morcovi, pătrunjel, păstârnac. Acestea se pun în rânduri, la o distanță de 25 cm.
Dacă nu ai apucat să însămânțezi cu nutreț de toamna și vrei să știi când se seamănă lucerna, toamna este cea mai buna perioadă, însă și primăvara devreme este, de asemenea, o perioada potrivită.
În perioada de mijloc a lunii aprilie se plantează următoarele legume: ceapa și usturoi, spanac, mărar, salată verde, ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, porumb pentru fiert, soiuri de varză pentru producția semi-timpurie, roșii și ardei.
Acum mai poți sfeclă roșie și mazăre. Mazărea se poate planta și toamna, nu doar primăvara devreme, iar dacă te întrebi în ce lună se recoltează mazărea, trebuie să știi ca recoltarea se face în funcție de soiuri și de perioada de însămânțare.
Astfel, momentul optim de recoltare depinde de mai mulți factori, precum: tipul de cultivare, destinația producției, dar și de analize și determinări chimice privind conținutul de zahar și amidon al boabelor.
În mod normal, recoltarea se face atunci când toate boabele din păstaie au ajuns la maturitate.
În ultima parte a lunii aprilie se plantează următoarele legume: mărar, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, sfecla roșie, castraveți, fasole, porumb pentru fiert, varză pentru producție semi-timpurie, roșii și ardei.
Așa cum vă spuneam, acest calendar este orientativ, însă în afară de aceste recomandări, trebuie să mai țineți cont și de modul cum se combină plantele atunci când se plantează.
Sunt legume și plante care relaționează bine când sunt plantate alăturat, dar sunt și altele care nu se potrivesc plantate în același spațiu.
Exemple de combinații bune:
- morcovi cu mazăre semănate alternativ;
- ceapă cu morcov semănate alternativ;
- ceapă cu sfeclă roșie cu gulie;
- cartof timpuriu cu mazăre;
- cartof cu fasole;
- ridiche de lună cu fasolea.
Exemple de combinații dăunătoare:
- ceapa cu usturoiul;
- morcovul cu pătrunjelul;
- mazărea cu fasolea;
- castravetele cu cartoful.
Sperăm ca acest articol să vă fie de folos și să vă ajute să aveți recolte productive.
Gardening gardener photo created by freepik – www.freepik.com