Raia la caini: cauze, simptome si tratament

0

Raia sau scabia este o boala dermatologica, care poate aparea la toate rasele de caini, indiferent de varsta. Aceasta boala apare mai frecvent la animalele fara stapan, subnutrite, cu un sistem imunitar deficitar, de obicei primavara sau iarna.

Boala este contragioasa, se transmite de la un animal la altul sau din mediu, unde parazitii pot rezista intre 15 zile si 4 saptamani.

Cauzele aparitiei raiei

Raia poate aparea atat la caini cat si la pisici, si parazitul care o cauzeaza cel mai frecvent se numeste Sarcoptes Scabiei. Acest parazit patrunde in organism, iar cu ajutorul pedipalpilor si a picioarelor care au cangi si carlige, afecteaza pielea animalului, producand asa-numite galerii in piele.

Animalul infectat sufera si de mancarimi intense in zonele afectate de raie, care se accentueaza in momentul in care parazitul va depune oua in galeriile din piele. Aceste mancarimi puternice il vor face pe animal sa se scarpine, producand leziuni ale pielii, ceea ce va duce, inevitabil, la infectarea organismului cu diverse bacterii patogene.

Animalele bolnave isi pierd parul, pielea capatand un aspect scortos pe o suprafata din ce in ce mai mare. Din cauza infectiilor care se suprapun si a sebumului secretat in exces, mirosul degajat este foarte urat si se simte la cativa metri in apropierea animalului.

Tratamentul este dificil, vindecarea lenta si in cele mai multe cazuri boala recidiveaza anual, in special vara.

De regula, raia la caini apare in anumite zone specifice, cum ar fi articulatiile membrelor, coada si zona ochilor, sau se poate extinde pe tot corpul.

Simptomele raiei

Simptomele apar dupa o perioada de incubatie a parazitului de 14 – 21 de zile, iar boala se manifesta prin prurit (scarpinat excesiv, pana cand ajung chiar sa isi produca rani, se automutileaza), cruste (coji) – initial pe cap, bot, in jurul ochilor, pe torace si abdomen, urmata de generalizarea pe intregul corp, zone depilate (zone fara par sau cu par rar) si cahexie – animalele nu mai mananca, slabesc foarte repede, si intr-un final pot muri!

ATENTIE! Netratata, raia poate duce la moartea animalului!!

Tratamentul raiei

De indata ce ati semnalat primele simpotime ale aparitiei bolii trebuie sa va prezentati cu animalul la cabinetul medicului veterinar. Doar medicul va poate prescrie tratamentul adecvat, pe baza simptomelor clinice.

Tratamentul poate fi atat local, extern, cat si injectabil, insa medicul veterinar este cel care decide.

Este recomandat sa folositi metode pentru deparazitare caini, pentru a va tinele cainele departe de parazitii externi, dar si interni. O astfel de metoda in prevenirea raiei este folosirea pipetelor spot-on pentru caini. Un antiparazitar eficient este Advocate, care reduce incidenta alergiilor produse de purici, paduchi, capuse, omoara stadiile larvare, dar poate fi utilizat si pentru tratarea infectei cu viermi cu carlig Ancylostoma caninum, viermii rotunzi Toxocara canis si raie.

Raia este o boala transmisibila la om, asadar mare atentie la primele simptome!

Comentarii

Share.