Cum să ai grijă de casa ta pe timpul iernii

0

Iarna este un anotimp rece, cu condiții dure de temperatură, îngheț și multă zăpadă. Toate acestea pot duce la deteriorarea casei tale. Facturile de reparații și întreținere au costuri ridicate pentru cei nepregătiți pentru anotimpul rece.

Însă există modalități prin care poți avea grijă de casa ta în timpul iernii. De asemenea, protejarea casei înainte de sosirea iernii te va ajuta foarte mult să evitați eventuale daune materiale.

Mentenanța casei pe timp de iarnă

1. Începe cu grădina

Acumularea abundentă de zăpadă face ca ramurile copacilor să se rupă și să cadă. Căderea ramurilor și a copacilor pot deteriora geamurile și mașinile, chiar pot răni oamenii care trec prin zonă. Înainte de iarnă, cel mai bine este să tăiați ramurile și crengile uscate pentru a evita daune nedorite.

Dacă ai seturi de mobilier în grădină , depozitează-le într-un loc răcoros și uscat. Înainte de a le depozita, asigură-te că sunt curățate mai întâi. Acestea trebuie acoperite cu o prelată de pânză sau ceva similar pentru a evita deteriorarea, în special mobilierul din sticlă.

2. Inspectează ușile și ferestrele

Înainte de venirea iernii, asigură-te că toate ușile și ferestrele sunt întreținute corespunzător. Verifică dacă există fisuri la ferestre și repară-le înainte să vină iarna. Etanșează-le pentru a evita intrarea zăpezii și a frigului în casă.

Fă același lucru și cu ușile. Verifică să se închidă bine și să fie etanșe.

3. Inspectează acoperișul și verifică țevile

De asemenea, este bine să verifici acoperișul înainte să vină zăpada. Acordă atenție jgheaburilor de scurgere, asigură-te că apa nu va îngheța în ele. Îndepărtează frunzele și alte obstacole din jgheaburi. Verificarea jgheaburilor este importantă pentru a evita înghețarea apei. Când apa și zăpada nu se pot scurge, se infiltrează în pereții casei.

De asemenea, este important să verificați țeava pentru scurgerea apei, să nu aibă fisuri. Orice deteriorare trebuie reparată imediat înainte de începerea sezonului de iarnă.

Pentru apa rece este indicat să folosești țeavă pehd 160, realizată din polietilenă, cu o rezistență buna la temperaturi scăzute.

La instalația de încălzire îți recomandăm țeava pex a, din polietilena reticulată, care are o bună stabilitate în
timp, nu este afectată de apele agresive, nu corodează și nu există pericolul modificării secțiunii de trecere a fluidului datorat depunerilor.

4. Verifică coșul de fum

Coșul de fum trebuie verificat atât în interior și în exterior. În interior, asigură-te că nu există materiale inflamabile în coșul șemineului sau sobei. De asemenea, verifică dacă lipsesc cărămizi sau mortar pe vatră și focar.

În ceea ce privește exteriorul, asigură-te că acesta este funcțional. De asemenea, poate fi necesar să îndepărtezi vreun cuib de păsări sau alte resturi. Dacă folosești în mod regulat soba sau șemineul, cel mai bine este să cureți coșul de fum și să îl întreții anual.

5. Strânge zăpada căzută

Pe timpul iernii, zăpada se poate acumula pe trotuar. Strânge zăpada pentru a proteja betonul sau dalele. Folosește sarea gemă cu moderație, deoarece poate deteriora plantele. În schimb, folosește așternut pentru pisici pe bază de nisip și argilă.

Scutură zăpada de pe plante și copaci, dacă este posibil.

6. Verifică dacă există scurgeri sau curenți de aer

Pe parcursul iernii este esențial să verifici dacă există scurgeri de apa și curenți de aer. Ai in vedere zone precum garaje, mansarde și subsoluri, unde scurgerile și curenții de aer apar des.

De asemenea, verifică și lucruri precum caloriferele și sistemul de încălzire în general. Dacă ai caloriferele acoperite cu capace de radiatoare din lemn sau metal, descoperă-le și vezi să nu existe semne de scurgeri în jurul lor.

Procedând astfel, puteți preveni deteriorarea casei și puteți economisi bani din factura de energie. Dacă ai țevi înghețate sau scurgeri de apă, asigură-te că le remediezi imediat. Poți folosi prosoape înmuiate în apă fierbinte pentru a dezgheța încet țevile înghețate. Oprește sistemul de apă atunci când apar scurgeri pentru a preveni deteriorarea ulterioară a conductelor.

Image by Freepik

Comentarii

Share.