Indiferent de locul în care cultivați ceva sau de ce anume doriți să cultivați, secretele pentru a obține o recoltă de succes sunt întotdeauna aceleași.
Fie că este vorba de sănătatea solului sau de momentul în care se face însămânțarea, fiecare cultură are un management ușor diferit – roșiile, de exemplu, au nevoi diferite decât broccoli, dar principiile de bază sunt aceleași.
Așadar haideți să vedem care sunt factorii importanți care duc la o recoltă sănătoasă:
1. Un sol sănătos
Totul începe cu pământul. Obținerea unui sol sănătos începe cu un test de sol și vă recomandăm să faceți acest test de la un laborator specializat. Este important să știți ce minerale îi lipsesc solului în zona rădăcinilor sau care este materia organică a solului.
Aplicați compost și mineralele sugerate de laborator pentru cel mai mare randament.
În plus, fiecare cultură are nevoie de o anumită cantitate de fertilizanți pentru a se dezvolta corespunzător, cum ar fi de exemplu porumbul, trebuie să știți când se face fertilizarea porumbului și în ce cantitate.
2. Pregătirea solului pentru plantare sau însămânțare
Un sfat important: nu cultivați când solul este prea umed. Dacă pământul se întinde între degete în loc să se fărâmițeze ușor, atunci este prea umed.
De asemenea, puteți să luați în considerare și grădinăritul fără arat sau săpat în prealabil. Puteți face acest lucru adăugând straturi groase de mulci pe sol și lăsând câteva luni să se descompună.
Dacă nu aveți acest timp, încercați să adăugați un strat gros de compost și să plantați direct în el.
3. Folosiți sămânță proaspătă
Este tentant să folosiți semințele vechi rămase de la alte însămânțări, dar dacă nu sunt păstrate în condiții ideale, semințele vechi probabil și-au pierdut o parte din rata de germinare și s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine.
4. Varietatea potrivită de soiuri
Oriunde v-ați afla, cultivați soiuri care se potrivesc cu clima din zonă. Dacă locuiți într-un climat mai rece, căutați soiuri rezistente la frig. În zonele cu climă mai caldă sau pentru culturile de vară, căutați-le pe cele care pot face față căldurii.
5. Răsaduri sănătoase
Dacă folosiți răsaduri, asigurați-vă că sunt sănătoase și viguroase înainte de a le pune în sol. Plantarea unor culturi slabe în sol poate duce la boli și dăunători.
6. Ajută plantele sa se prindă
Odată ce culturile ajung în sol, este important să vă asigurați că acestea au condițiile propice pentru a se prinde bine. Pământul trebuie îngrijit pentru a nu se usca. Irigați dacă aveți ploaie. Aplicați imediat orice fel de protecție împotriva înghețului sau a dăunătorilor dacă este cazul.
7. Protecția împotriva dăunătorilor
Cea mai mare problemă cu care se confruntă majoritatea culturilor sunt dăunătorii, atât cei din sol, cât și cei din exterior. Consultați un specialist înainte de a vă confrunta cu o astfel de problemă, ca să nu vă prindă nepregătiți.
Fiecare cultură are propriile boli și dăunători pe care trebuie să știți cu ce să-i combateți. De exemplu, la cultura de cartofi vă puteți confrunta cu mana cartofului, alternarioză sau putregaiul uscat al tuberculilor, iar dăunătorii cei mai frecvenți sunt gândacii de Colorado.
Pentru fiecare din acestea este important să știți ce fel de tratamente cartofi sunt eficiente pentru a le aplica la timpul potrivit, astfel încât să nu puneți în pericol toată recolta.
8. Umiditate bună
Puteți păstra umezeala în sol în multe moduri diferite, iar acest lucru este necesar pentru succesul majorității culturilor. Unele culturi sunt tolerante la secetă, dar majoritatea culturilor trăiesc din activitatea microbiană de sub ele, iar microbii au nevoie de apă.
Păstrați solul acoperit pentru a păstra umiditatea și luați în considerare și irigarea acestuia.
9. Managementul buruienilor
Buruienile pot sufoca rapid și pot depăși culturile, făcându-le neproductive sau dificil de recoltat. Așadar, gestionarea buruienilor devine un pas critic în a avea o cultură de succes de orice fel.
Dacă abordați buruienile de la bun început, înainte de a apărea o problemă, acestea vor fi întotdeauna mai ușor de gestionat, ceea ce va duce la o cultură mai reușită. Asta înseamnă să aplicați erbicide încă de la însămânțare sau în funcție de sfaturile specialiștilor.
Image by asier_relampagoestudio on Freepik