5 Idei de afaceri in agricultura pe care le puteti incepe in 2018

0

Daca sunteti posesorii unui teren agricol si va ganditi ce puteti cultiva pe el anul viitor, va vom da cateva idei la care sa va ganditi pentru anul care vine. Nu e nevoie de suprafete mari ca sa aveti culturi profitabile, daca stiti ce sa cultivati. In Romania, aproape 90% din fermieri au terenuri agricole de pana la 5 hectare.

Pentru a putea genera profituri frumoase trebuie sa va ganditi la niste culturi de nisa, putin cultivate in Romania. Iata cateva idei care merita incercate:

1. Cultura de cartof mov

Desi cartoful mov nu prea este cunoscut in Romania, fiind originar din Peru si Bolivia, acestia au inceput sa fie cultivati si in Romania. Cultura de cartof mov devine din ce in ce mai atractiva pentru fermierii romani, pentru ca preturile cu care se vand acesti cartofi sunt de doua-trei ori mai mari decat preturile cartofilor obisnuiti.

Nu doar veniturile sunt mai mari, ci si productia acestui soi de cartof este mai mare, la un hectar cultivat putandu-se obtine 30-35 de tone, aproape dublu fata de soiul cartofului alb.

2. Cultura de aronia

Aronia este un arbust exotic, recunoscut pentru multitudinea de antioxidanti pe care ii contine, precum si pentru vitaminele B1, B2, C, E, P. Aronia isi pastreaza fructele in pom pana la uscare, ceea ce permite cultivarea lor pana tarziu.

Cei care doresc sa aiba o asemenea cultura trebuie sa stie ca pentru infiintarea unui hectar de aronia sunt necesare circa 1.500 de plante, daca distanta dintre randuri este de 3 m si, intre plante, de 2 m. Pe de alta parte, pentru o productie intensiva, distantele se pot micsora pana la 2 m cu 1,5 m, in aceste conditii avand nevoie de 2.800-3.000 de plante pe hectar.

Aronia este o planta care se adapteaza foarte usor pe majoritatea solurilor, insa este important ca pamantul sa nu fie acid. De asemenea, specialistii recomanda ca aronia sa fie plantata toamna, nu primavara, deoarece in acest anotimp ploios, planta are capacitatea sa se prinda mai bine in sol.

3. Cultura de bame

Cultura de bame este foarte potrivita pentru cei care nu detin suprafete mari de teren.  Pe langa productia de pastai, si valorificarea semintelor de bame se poate dovedi extrem de profitabila, avand in vedere ca un kilogram de samanta de bame se vinde cu preturi indepand de la 100 lei.

Bamele sunt plante termofile, care se planteaza dupa jumatatea lunii mai. Solul trebuie sa fie afanat, drenat, pentru a nu balti apa. Altfel, exista sanse mari ca planta sa putrezeasca.

4. Cultura de topinambur

Topinamburul sau „napul porcesc” incepe sa fie din ce in ce mai cautat in ultimul timp, prin urmare si suprafetele cultivate cu aceasta planta incep sa fie din ce in ce mai mari. Napii sunt foarte rezistenti la seceta, facand culturile sa fie foarte profitabile.

La o investitie de circa 7.000 lei pentru infiintarea unui hectar, un agricultor iscusit are sanse mari sa obtina un venit de aproape 140.000 lei.

Desi este o planta rezistenta la seceta, napul-porcesc are nevoie de apa pentru ca tuberculii sa creasca armonios. Daca nu sunt precipitatii in perioada de crestere este indicat sa fie udate culturile o data la doua saptamani, altfel, tuberculii raman mici.

5. Echipamente de lucru

Daca va doriti o afacere dar nu neaparat in domeniul agriculturii, ar trebui sa luati in calcul o activitate conexa, cum ar fi  realizarea echipamentelor de lucru si de protectie. In mai toate domeniile de activitate ce implica productie, echipele de muncitori au nevoie de astfel de salopete de lucru brodate.

Asadar, un mic atelier de productie si de brodat poate fi o idee buna pentru inceput, puteti consulta aici o oferta de vanzari masini de brodat pentru a le putea personaliza.

Orice idee ati decide sa puneti in aplicare, este important sa va documentati foarte bine despre ce presupune aceasta ca si investitie initiala, timp, perioada de amortizare, riscuri si beneficii.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

5 Utilaje pe care orice gospodar trebuie sa le aiba in gospodarie

Cum protejam pomii fructiferi pe timpul iernii

Efectele vremii asupra plantelor sau cum afecteaza temperaturile cresterea plantelor

sursa foto: greenme.it

Comentarii

Share.