Ai diabet? Afla ce alimente trebuie sa consumi zilnic

0

Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sanatate ale secolului, cu un numar de cazuri in continua crestere la nivel mondial.
Organismul unei persoane bolnave de diabet nu poate utiliza zaharul (glucidele) din alimente, din cauza secretiei de insulina, fie inexistenta, fie prea ridicata.

Aceasta boala afecteaza toate categoriile de varsta si nu are vindecare, doar terapie medicamentoasa menita sa tina sub control evolutia bolii. Asadar, pentru a stopa evolutia bolii, alimentatia zilnica este extrem de importanta.

Pe langa mancarea sanatoasa care trebuie consumata zilnic, este importanta si cantitatea de lichide, totul asociat cu miscare in fiecare zi.

Asadar, daca ai diabet, ti-am pregatit o lista cu alimentele pe care trebuie sa le incluzi in dieta ta de zi cu zi.

Nu trebuie sa iti faci griji, un diabetic nu are un regim de viata foarte strict, insa va trebui sa renunti la obiceiurile nesanatoase pe care le aveai pana acum. Bineinteles ca poti pune in aplicare sfaturile de mai jos si daca nu esti bolnav, alimentele pe care le-am pregatit aici sunt bogate in nutrienti, sarace in calorii si grasimi si sunt benefice pentru oricine.

Pestele, un aliment sanatos pentru toata familia

Fie ca alegi sa mananci somon, ton, hering sau sardine, alege sa cresti consumul de peste sanatos. Daca ai deja diabet, consumul de acizi grasi Omega 3 te ajuta sa iti imbunatatesti sensibilitatea la insulina. Ce inseamna asta? Te vei ingrasa mai putin si vei reusi sa duci un stil de viata sanatos!

De asemenea, tonul si somonul, de exemplu, au o multime de beneficii pentru creier si pentru inima. Te ajuta sa iti pastrezi inima sanatoasa si sa previi micsorarea creierului, care apare inevitabil odata cu imbatranirea.

Consuma mai multe fasole!

Fasolele sunt o sursa excelenta de fibre dietetice. Mai mult decat atat, fasolea te ajuta sa iti reglezi nivelul colesterolului si sa reduci riscul de boli cardiace.

Fasolea contine si o multime de vitamine si de minerale, ceea ce il face un aliment perfect pentru intreaga familie. Ea contine: calciu, fosfor, potasiu, acid folic, fier si magneziu.

Fulgii de ovaz – Sanatosi si gustosi

Fie ca suferi sau nu de diabet, fulgii de ovaz te ajuta sa iti controlezi greutatea si reduc nevoia de insulina. De asemenea, ei contin beta-glucan, o fibra solubila care te ajuta sa iti reglezi colesterolul din sange, fara sa iti afecteze colesterolul bun.

In fulgii de ovaz regasim si antioxidanti care ajuta la formarea vitaminei E.

Partea buna este ca fulgii de ovaz se pot consuma foarte usor cu iaurt sau cu lapte. Te pot ajuta si sa slabesti deoarece mentin senzatia de satietate pe o perioada mare de timp.

Consuma zilnic lactate

Lactatele sunt importante in alimentatia zilnica a diabeticilor, insa cele cu un continut scazut de grasimi. Fereste-te de produsele lactate din comert imbogatite cu arome de fructe sau alte astfel de adaosuri, deoarece sunt extrem de daunatoare si contin o multitudine de zaharuri rafinate. Mizeaza pe iaurt slab, lapte degresat, branza de vaci.

Legume si fructe proaspete

Fructele recomandate in regimul alimentar pentru diabet sunt merele, caisele, fructele de padure, prunele, ciresele, pepenele rosu. Evita sau consuma cu moderatie fructe cu un continut mare de fructoza: banane, struguri, mango, mandarine.

Consuma seminte

Fisticul, nucile sau caju reduc riscul de boli cardiovasculare. Atentie, in regimul pentru diabet acestea trebuie consumate cu moderatie si in stare naturala (fara sa fie prajite sau imbogatite cu diverse condimente), deoarece contin cantitati importante de grasimi.

Ce alimente trebuie sa eviti sau sa le consumi cu moderatie

Sarea ar trebuie sa o elimini pe cat posibili sau sa reduci la maxim cantitatile folosite. Consumul de sare favorizeaza retentia apei, bolile cardiovasculare, problemele renale si cresterea tensiunii arteriale, tulburari care asociate diabetului pot cauza numeroase complicatii.

Ouale pot fi consumate de maxim doua ori pe saptamana si doar galbenusul, deoarece albusul e bogat in proteine.

Carnea rosie poate fi consumata de maxim doua ori pe saptamana si atunci in cantitati mici.

Produse de patiserie si panificatie. Inlocuieste-le cu paine integrala si produse precum biscuit din ovaz, dietetici.

Recomandari:

Pentru a fi eficient, regimul alimentar in diabet trebuie sa respecte schema clasica a meselor zilnice: trei mese principale si doua gustari intre ele. Ai grija sa iei ultima masa cu cel putin 3 ore inainte de somn, astfel incat organismul sa aiba timp sa proceseze hrana.

Dieta alimentara recomandata in diabet trebuie sa fie completata de un program zilnic de exercitii fizice, care sa stimuleze activitatea metabolica si sa previna surplusul de greutate, deoarece, de cele mai multe ori diabetul este asociat si tulburarilor de greutate.

Comentarii

Share.