5 Metode sanatoase de gatire a alimentelor

0

Pentru a avea o alimentatie sanatoasa nu este suficient sa folosesti cele mai bune ingrediente sau cele mai bune vase pentru gatit. Si metodele de gatit alese trebuie sa fie unele sanatoase, care sa nu distruga nutrientii si vitaminele din alimente.

Caldura este un element care poate sa distruga intr-o proportie de 15- 20% vitaminele din legume, in special vitamina C, acidul folic si potasiul. Pe de alta parte, exista alimente care abia dupa ce sunt gatite elibereaza nutrienti benefici organismului (de exemplu morcovii, spanacul, rosiile).

Dar haideti sa vedem care sunt cele mai sanatoase metode de gatire ale alimentelor, conform specialistilor:

1. Gatitul la abur

Gatitul la abur este o metoda simpla dar si sanatoasa. Pentru a gati la abur poti folosi un steamer (aparat profesional de gatit la abur) sau o oala mai mare si o sita. Oala se umple cu apa si se pune pe foc, iar deasupra se aseaza sita sau strecuratoarea, in care au fost puse legumele sau carnea.

Gatitul la abur nu presupune folosirea grasimilor, doar sare si condimentele preferate. Pentru o aroma delicata si subtila, condimentele pot fi puse in apa si nu direct pe alimente.

Ce alimente puteti gati la abur: toate tipurile de legume, dar si carnea de pui, carnea de peste si orezul.

2. Frigerea alimentelor pe gratar

Gatirea alimentelor pe gratar nu este una complicata, nu dureaza mult, iar cel mai important, pastreaza calitatile nutritive ale mancarurilor. Expertii in nutritie recomanda folosirea unui gratar electric sau unul cu apa.

Anumite studii arata ca portiunile arse de pe carnea gatita la gratarul cu foc pot creste riscul aparitiei unor forme de cancer, precum cel pancreatic. Gatitul la temperaturi ridicate poate produce, de asemenea, o reactie chimica intre grasimi si proteinele din carne si eliberarea unor toxine.

Daca doresti, totusi, sa gatesti pe gratarul cu foc, este recomandat sa folosesti carnea slaba, care se gateste rapid.

O alta optiune pentru a te bucura de alimente fripte, coapte sau prajite, dar si sanatoase in acelasi timp, este folosirea unei astfel de friteuse, care foloseste aerul fierbinte pentru a gati alimentele, cu putin ulei sau chiar deloc, astfel incat poti praji cu pana la 90 % mai putina grasime

3. Slow cooking

Slow cookingul este o metoda foarte sanatoasa de gatire a alimentelor la temperaturi joase, un timp mai indelungat.  Pentru acest tip de gatit aveti nevoie de un aparat electrocasnic special, care foloseste curentul electric pentru a crea o temperatura de coacere mai mica de 100 grade Celsius, ceea ce implica un timp indelungat de gatire, ce poate varia de la 2 ore pana la 12 ore.

Desi poare parea ca dureaza foarte mult acest procedeu, marele avantaj al slow cookingului este ca nu trebuie decat sa prepari ingredientele si apoi sa le introduci in dispozitiv. Odata pornit programul de gatit, nu va mai fi nevoie sa amesteci in mancare sau sa o verifici in vreun fel.

Daca te intereseaza sa afli mai multe, AICI gasesti totul despre slow cooking.

4. Coacerea la cuptor

Mancarea gatita la cuptor este extrem de gustoasa si savuroasa, unde mai pui ca este si sanatoasa. Prin coacere se pot prepara o mare varietate de alimente si mancaruri, fara a fi nevoie de grasimi, doar condimentele si sosurile preferate.

5. Gatitul sub presiune

Gatitul in oale sub presiune reduce timpul de fierbere al apei si implicit timpul. Asta inseamna un consum redus de energie, dar si o cantitate mai mica de nutrienti distrusi prin prepararea termica.

Speram ca informatiile de mai sus iti vor fi de folos pe viitor si ca vei tine cont de ele la prepararea urmatoarei mese, insa nu uita si sa consumi periodic legume si fructe proaspete.

Comentarii

Share.