9 motive pentru care ai putea avea nevoie de o tomografie computerizata (CT)

0

Când majoritatea oamenilor sunt răniți sau se îmbolnăvesc, merg la medic pentru a afla ce nu este în regulă și care sunt remediile. Deși este posibil ca medicul să știe ce se întâmplă doar pe baza simptomelor, în multe cazuri vor avea nevoie de o tomografie computerizata (CT) pentru un diagnostic cat mai exact.

Computerele CT utilizează raze X pentru a oferi medicilor imagini din interiorul corpului pacientului. Pacientul stă întins pe un pat în timp ce un arc trimite mii de raze X prin corp, colectându-le pe celălalt capăt al arcului pentru a compara puterea dintre raze. Acest lucru oferă medicilor o perspectivă valoroasă asupra a ceea ce se întâmplă intern și ajută foarte mult în procesul de diagnosticare!

Mulți oameni au auzit de tomografii computerizate, dar nu toată lumea a făcut una și nu toată lumea știe de ce ar putea avea nevoie cineva. Deci, dacă v-ați întrebat vreodată „Am nevoie de o tomografie computerizată?” și nu știați răspunsul, iată 9 motive pentru care ați putea avea nevoie de un CT:

1. Nu puteți face un RMN din diverse motive

Nu toate procedurile imagistice sunt la fel și, uneori, există factori care limitează tipul de examene imagistice la care poate fi supus un pacient. Scanările RMN și CT sunt relativ similare, dar există câțiva factori care le diferențiază și câteva motive pentru care medicii pot opta pentru o procedură față de alta pentru un anumit pacient.

CT-urile sunt mult mai puțin sensibile la mișcare și necesită mai puțin timp pentru a fi efectuate decât RMN-urile, deci dacă aveți o leziune pe care trebuie să o analizeze medicul și care vă împiedică să stați liniștit sau confortabil timp de 30-60 de minute, ar putea fi mai bine să faceți o Scanare CT.

Acest lucru poate fi valabil și dacă aveți un dispozitiv medical implantat de orice fel, deoarece acest lucru vă interzice efectuarea unui RMN.

2. Aveți nevoie de o examinare a vaselor de sânge

Fie că este vorba de a verifica dacă există un blocaj sau orice altă problemă, computerele CT permit medicilor să vă examineze vasele de sânge fără a fi nevoie să efectuați o intervenție chirurgicală exploratorie sau o biopsie chirurgicală.

Acest lucru poate juca un rol major pentru persoanele care ar putea avea nevoie de diagnosticul sau tratamentul unor afecțiuni precum bolile vasculare.

3. Trebuie să examinați o parte a corpului cu componente osoase foarte mici

Deoarece scanările CT pot arăta oasele într-o manieră foarte clară, acestea se dovedesc a fi extrem de valoroase pentru medicii care examinează pacienții pentru leziuni osoase în locuri precum mâinile și picioarele lor, precum și în regiunea spinării. Este posibil ca aceste zone să nu fie la fel de vizibile cu alte metode de imagistică, cum ar fi razele X.

4. Leziunile implică deteriorarea țesuturilor moi

Spre deosebire de metodele tradiționale precum radiografiile, scanările CT pot oferi imagini foarte clare ale țesuturilor moi din jurul structurilor scheletice din corp, oferind în același timp imagini ale oaselor.

Deci, în cazul în care cineva suferă de leziuni ale țesuturilor moi ale unui os, medicul poate diagnostica cu exactitate leziunea și poate oferi pacientului un plan de recuperare mai bun pe baza imaginilor CT.

5. Existența unei tumori la care medicii efectuează o intervenție chirurgicală

CT-urile sunt adesea utilizate pentru a ghida chirurgii în timp ce efectuează diverse intervenții precum biopsiile. Deoarece permit medicului să confirme prezența unei tumori în timp ce detaliază și măsoară dimensiunea și locația exactă, tomografiile sunt foarte utile pentru a ajuta chirurgii. CT poate ajuta, de asemenea, medicii să determine în ce măsură tumora a fost prezentă în țesutul înconjurător.

6. Se trece la o formă de tratament pentru cancer

CT-urile îi ajută pe medici să planifice și să administreze tratamente cu radiații pentru pacienții cu tumori canceroase, deoarece acestea furnizează detalii foarte exacte în imagini, mai ales atunci când este vorba de țesuturile moi.

CT-urile joacă, de asemenea, un rol important în a ajuta medicii să monitorizeze răspunsul pacientului la chimioterapie, deoarece pot arăta atât dacă s-a răspândit cancerul, cât și, dacă da, în ce măsură.

7. Trebuie să vă examinați oasele pentru a verifica diferitele boli ale scheletului

Pe lângă faptul că le oferă medicilor imagini ale țesuturilor moi, organelor și leziunilor osoase, scanările CT ajută medicii cu diagnosticul și tratamentul osteoporozei, precum și cu alte boli similare.

CT-urile sunt incredibil de utile în diagnosticul osteoporozei, deoarece pot măsura densitatea minerală osoasă a pacienților.

8. Este necesară o examinare a creierului

Indiferent dacă este vorba de un traumatism contondent sau de o boală legată de țesuturi de care medicul dumneavoastră suspectează că ați putea suferi, medicii pot utiliza scanări CT pentru a diagnostica și trata mult mai bine problemele din creier.

9. Ai fost rănit într-un accident grav

Deoarece sunt extrem de rapide și extrem de eficiente, tomografiile sunt cruciale pentru a ajuta medicii să detecteze leziunile interne și sunt adesea procedura imagistică de alegere în situații de urgență, unde viteza este adesea necesară pentru a ajuta pacientul la timp să-și salveze viața.

Deci, pacienții care sunt răniți după un accident de mașină ar putea avea nevoie de o scanare CT pentru a găsi și trata rapid leziunile interne.

În cazul investigațiilor cu substanță de contrast, este obligatorie efectuarea analizelor de creatinina serica și uree serică.

Contraindicații la CT

Persoanele care suferă de alergii la iod nu pot efectua investigații cu substanță de contrast, de aceea este indicat să anunțați medicul în acest caz. Substanța de contrast conține iod și poate provoaca reacții alergice uneori severe ce pot conduce inclusiv la deces.

Dacă pacientul confirmă existența uneia sau mai multor alergii (altele decât cea la iod) se va efectua, în prealabil, o consultație la specialitatea alergologie.

sursa foto: www.pixabay.com

Comentarii

Share.