Toxiinfectia alimentara: cauze, simptome, remedii si preventie

0

Toxiinfectia alimentara este o boala cauzata de consumul de alimente contaminate. De obicei, nu este grava si majoritatea oamenilor isi revin in cateva zile fara tratament.

In cele mai multe cazuri de intoxicatii alimentare, alimentele sunt contaminate de bacterii, cum ar fi salmonella sau Escherichia coli (E. coli), sau un virus, cum ar fi norovirusul.

Semne si simptome ale toxiinfectiei alimentare

Simptomele unei astfel de toxiinfectii alimentare apar, de obicei, in decurs de o zi sau doua de la ingerarea alimentelor contaminate, desi pot incepe in orice moment intre cateva ore si cateva saptamani mai tarziu.

Simptomele principale includ:

  • senzatie de rau (greata)
  • varsaturi
  • diaree, care poate contine sange sau mucus
  • crampe la stomac si dureri abdominale (de burta)
  • lipsa de energie
  • pierderea poftei de mancare
  • temperatura ridicata (febra)
  • dureri musculare
  • frisoane

In cele mai multe cazuri, aceste simptome vor trece in cateva zile, recuperarea facandu-se complet.

In ce cazuri se contamineaza alimentele?

Alimentele se pot contamina in orice etapa dn timpul productiei, procesarii sau gatitului. De exemplu:

  • nu gatiti bine mancarea (in special carnea)
  • nu depozitati corect produsele alimentare care trebuie racite la temperaturi sub 5 ° C
  • lasand alimentele gatite prea mult timp la temperaturi ridicate
  • nu reincalziti suficient alimentele gatite anterior
  • cineva bolnav sau care are mainile murdare intra in contact cu mancarea
  • consumand alimente care au depasit termenul de valabilitate
  • raspandirea bacteriilor intre alimentele contaminate (contaminarea incrucisata)

Alimentele deosebit de susceptibile la contaminare, daca nu sunt manipulate, depozitate sau gatite corect, includ:

  • carnea bruta si carnea de pasare
  • ouale crude
  • crustacee crude
  • lapte nepasteurizat
  • mancarea „gata preparata”, cum ar fi carnea, pate-ul, branzeturi moi sau sandvisuri preambalate

Cum se trateaza toxiinfectia alimentara?

Intoxicatia alimentara poate fi, de obicei, tratata la domiciliu fara a solicita sfatul medicului. Majoritatea oamenilor se vor simti mai bine in cateva zile.

Este important sa evitati deshidratarea consumand multa apa, chiar daca este vorba de inghitituri mici, deoarece este necesar sa inlocuiti lichidele pierdute prin varsaturi si diaree.

De asemenea, mai trebuie sa:

  • odihna cat mai mult posibil
  • mancati atunci cand va simtiti in stare – rezumati-va la mese putine, usoare si fara grasimi la început (alimente ca painea prajita, biscuitii, orezul sau bananele sunt alegeri bune)
  • evitati alcoolul, cofeina, bauturile acidulate si alimentele picante si grase, deoarece acestea va pot face sa va simtiti mai rau

Prevenirea raspandirii infectiei

Daca aveti o intoxicatie alimentara, nu ar trebui sa pregatiti masa pentru alte persoane si ar trebui sa incercati sa pastrati la minimum un contact cu persoanele vulnerabile, cum ar fi varstnicii sau copiii.

Nu mergeti la munca sau la scoala cel putin 48 de ore dupa ultimul episod de diaree.

Daca cineva din familie are o toxiinfectie alimentara:

  • asigurati-va ca toata lumea din gospodarie (inclusiv dvs.) isi spala mainile cu sapun si apa calda in mod regulat – in special dupa ce mergeti la toaleta si inainte si dupa prepararea alimentelor
  • curatati suprafetele, scaunele de toaleta, manerele, bazinele si robinetele frecvent
  • asigurati-va ca toata lumea are propriile prosoape
  • spalati rufele persoanei infectate la cea mai mare temperatura a masinii de spalat

Tratament ulterior

Daca simptomele sunt severe sau persistente sau daca sunteti mai vulnerabil la infectii grave (de exemplu, sunteti in varsta sau aveti o stare de sanatate mai precara), este posibil sa aveti nevoie de tratament suplimentar.

Testele pot fi efectuate pe un esantion de scaun pentru a afla ce cauzeaza simptomele dvs. si pot fi prescrise antibiotice daca rezultatele arata ca aveti o infectie bacteriana.

Medicamente pentru a va opri varsaturile (astfel de antiemetice) pot fi, de asemenea, prescrise daca starea de voma este deosebit de grava.

In unele cazuri, poate fi necesara o internare in spital timp de cateva zile pentru a putea fi monitorizat si administrat fluide direct in vena (intravenos).

Luati legatura cu medicul dumneavoastra daca simptomele sunt severe sau nu incep sa se imbunatateasca in cateva zile.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Distribuie.