Despre maghiran circula mai multe legende: se spune ca Dumnezeu l-a lasat pe pamant la facerea lumii pentru a fi pretuit totdeauna pentru darurile sale.
In Grecia Antica, se credea ca maghiranul este asa parfumat pentru ca Afrodita, zeita frumusetii, a atins cu mana planta. Se spune ca fetela care isi puneau sub perna o crenguta de maghiran primeau in vis pe Afrodita, care le soptea numele viitorului sot. Cuplurile care se casatoreau primeau la nunta un buchet de maghiran pentru o casnicie fericita. Dincolo de legenda, insa, grecii utilizau planta contra muscaturilor de sarpe, ca digestiv si ca leac antiartrita.
Maghiranul este o planta medicinala bogata in vitamina K, vitamina E, fier, calciu, mangan. Mai contine si acizi fenolici, flavone si uleiuri esentiale. Este considerat un remediu natural in tratamentul balonarilor, durerilor reumatice, gastritei, insomniilor, durerilor de cap si a starilor de nervozitate. Are proprietati tranchilizante si anxiolitice, care ajuta la combaterea oboselii si stresului.
Ceaiul de maghiran este un leac bun la toate
Folosit sub forma de infuzie, ceaiul de maghiran are un efect somnifer, este indicat si in crampele stomacale sau impotriva colicilor.
Infuzia de maghiran ajuta la functionarea normala a sistemului nervos, favorizeaza somnul si contribuie la o relaxare optima. Pentru a alunga stresul bea 2-3 cani de infuzie de maghiran pe zi. La o cana de apa se foloseste o lingurita de planta.
Maghiranul ajuta si la combaterea afectiunilor mucoasei bucale, cum ar fi aftele sau herpesul. Se face gargara cu infuzie de maghiran.
In cazul durerilor de cap persistente se foloseste suc proaspat extras din frunze. Pe zonele afectate de reumatism, artrita sau entorse se aplica ulei esential de maghiran, masandu-se zona afectata.
In cazul lipsei poftei de mancare se face o cura cu ceai de maghiran. Acesta se mai foloseste in cazul balonarii, flatulentei, nevrozei cardiace, bronsita sau tuse spastica.
Uleiul esential de maghiran este folosit si pentru uz extern, datorita efectelor sale antiinflamatoare si antalgice. Acesta are efecte benefice si in cazul sinuzitelor, palpitatiilor, crampelor musculare si al reumatismelor. De asemenea, aromoterapia cu ulei de maghiran alunga oboseala si stresul, este suficient sa adaugi cateva picaturi de ulei esential in vasul de aromaterapie,
Uleiul esential de maghiran mai poate fi adaugat si in apa de baie, se pun aproximativ 30 de picaturi diluate in putin alcool sau in spumant de baie si se amesteca in apa.
Pe langa toate aceste beneficii, maghiranul se mai foloseste si in bucatarie, fiind o planta aromatica folosita la asezonarea diverselor mancaruri.
*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.