Molia alimentara este o insecta cu care sigur va confruntati in bucatarie, indiferent cat de multa curatenie ati face. Asta pentru ca de multe ori le aducem cu noi acasa, chiar in pungile cu alimente sigiliate, cumparate din magazin.
Putem scapa de aceste MOLII ALIMENTARE si fara ajutorul pesticidelor! Iata cum:
1. Inspectati toate produsele alimentare din camara pentru a gasi semnele de infestare. Cautati larvele in si pe ambalajul produselor alimentare. De asemenea, cautati orificii pe suprafata pungilor, deoarece acestea pot apartine molilor si nu paianjenilor). Produsele pe baza de cereale, cum ar fi faina, cereale, paste si amestecuri de copt, sunt preferate de molii, la fel si nucile si dulciurile.
Dar nu limitati cautarea doar la aceste articole. Puteti gasi larve in marginile cutiilor, pe borcane de condimente sau chiar in ambalaje nedeschise si cutii inchise. Daca aveți animale de companie, verificati si mancarea acestora.
Aruncati orice aliment infestat pe care-l gasiti si stergeti fiecare recipient afectat cu otet nediluat.
IMPORTANT: Alimentele infestate trebuie sa ajunga direct la ghena de gunoi! Lasarea lor in gunoiul de bucatarie doar va raspandi problema.
2. Faceti o curatenie temeinica in camara si dulapuri. Scoateti garniturile de la rafturi (spalati-le sau inlocuiti-le), aspirati rafturile acordand o atentie deosebita colturilor, partilor inferioare, suporturilor de raft si componentelor de montare.
Aspirati peretii, panourile, ornamentele, podeaua, tavanul si usa (inclusiv marginea interioara, balamalele si manerul). Apoi, stergeti rafturile cu ap fierbinte cu sapun sau cu otet. Spalati si podeaua cu mopul.
Dupa ce terminati curatenia, scoateti sacul si aruncati gunoiul din el sau schimbati-l sacul (spalati compartimentul pentru praf daca ati folosit un aspirator fara sac).
3. Moliilor de bucatarie si larvelor nu le place frigul sau temperaturile ridicate, asadar, daca aveti spatiu, lasati cerealele si nucile in congelator pana cand credeti ca ati eliminat problema. Acest lucru va preveni contaminarea ulterioara.
De asemenea, luati in considerare depozitarea alimentelor in locuri diferite (la o distanta buna de camara) pana cand veti avea convingerea ca moliile au disparut. Monitorizati situatia timp de cateva saptamani.
Aceasta actiune simpla va va impiedica sa aruncati mai multa mancare in viitor.
>>> Citeste si despre cele 4 Remedii naturiste pentru a scapa de gandacii urat mirositori
Cum sa previi aparitia moliilor de bucatarie
1. Pentru a evita viitoarele infestari, incercati sa depozitati faina, amestecurile de coacere, fulgii de ovaz si nucile in frigider sau lasati-le macar o saptamana inainte de a le muta in camara.
Acest lucru va ucide larvele care ar putea fi prezente in alimentele pe care le aduceti acasa din magazin.
2. Pastrati alimentele in borcane de sticla sau alte recipiente etanse. Daca aduceti ceva acasa de la magazin care contine oua de molii, acestea nu vor putea sa iasa din borcan atunci cand vor iesi din oua. Asa le puteti vedea mai usor, astfel incat sa luati masuri la timp, evitand invadarea bucatariei.
3. Frunzele de dafin, lavanda, cedrul si menta sunt cunoscute pentru ca indeparteaza moliile. Puneti in saculeti astfel de frunze si asezati-le pe rafturi in dulapuri si camara.
4. Daca se intampla sa varsati diverse alimente in camara, curatati imediat. Faceti curatenie generala in camara de cateva ori pe an. Acest lucru va va ajuta sa evitati infestarile si sa sesizati orice problema la timp.
5. Daca obisnuiti sa va aprovizionati cu cantitati mai mari de alimente, nu uitati sa le verificati in mod regulat pentru a depista aparitia eventualelor.
Aceste activitati va vor ajuta sa economisiti bani, folosind ingrediente naturale si la indemana in orice casa.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.
sursa articol: www.thebalance.com