Beneficiile vindecatoare ale galbenelelor

0

Galbenelele fac parte din familia Asteraceae, care include si margaretele, crizantemele si ragweed. Este o planta anuala, care se inmulteste singura, fara prea mult efort.

Plantele au inltime de 30-60 cm, cu un model de tulpina ramificata. Frunzele inferioare sunt in forma de palete in comparatie cu frunzele superioare mai mici.

Florile de un galben sau portocaliu luminos infloresc de la inceputul primaverii pana la primul inghet. Ramurile laterale si florile moarte ar trebui sa fie taiate pentru a stimula cresterea mai inalta, precum si flori mai mari in mod constant. Galbenelele sunt in mod normal rezistente la daunatori si boli.

De la galbenele se folosesc florile, uscate sau proaspete.

Utilizari terapeutice si beneficii ale galbenelelor

Galbenelele sunt folosite in scopuri medicinale inca din secolul al XII-lea, in primul rand pentru uz extern, pentru a creste rata de vindecare a ranilor si pentru a preveni infectia.

Galbenelele contin cantitati mari de flavonoide, care se crede ca maresc rata de neovascularizare si depoziteaza acid hialuronic, componenta principala a matricei extracelulare in celule. Hialuronul contribuie la proliferarea si migrarea celulelor, precum si la formarea, alinierea si migrarea capilarelor, ceea ce explica de ce galbenelele accelereaza vindecarea.

Proprietatile antifungice ale galbenelelor ar putea sa o faca potrivita ca remediu pe baza de plante pentru infectiile fungice cum ar fi aftele, piciorul atletului si pecingine.

Uleiul esential poate fi utilizat chiar si intr-un supozitor pentru a trata candidoza vaginala.

Galbenelele sunt, de asemenea, considerate a inhiba proliferarea bacteriei Helicobacter pylori, care este asociata cu gastrita, ulcere peptice, cancer de stomac si, foarte recent, boala Parkinson.

Despre galbenele se crede ca au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Flavonoidele gasite in ele sunt un bun antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi, cunoscuti pentru ca suprima functia imuna.

Efectele estrogenice ale galbenelelor ar putea face aceasta plante folositoare pentru a trata unele dintre simptomele menopauzei, precum si simptomele asociate cu menstruatia.

Aceasta a fost folosita pentru ameliorarea sensibilitatii sanilor si a crampelor menstruale, precum si pentru restabilirea regularitatii la menstruatie.

Galbenelele au fost de asemenea folosite pentru a stimula contractiile uterine si a pentru a ajuta la eliminarea placentei dupa nastere.

In plus, galbenelele sunt un ingredient obisnuit in cremele folosite pentru a calma sfarcurilee dureroase asociate cu alaptarea.

Aceasta planta este frecvent utilizata ca tratament pentru ameliorarea tulburarilor cutanate. Este folosita pentru a vindeca arsuri minore, inclusiv arsuri solare, si este un remediu traditional pe baza de plante pentru tratamentul eruptiilor cutanate, inclusiv iritatiile provocate bebelusilor de scutece. Aceasta planta medicinale a fost, de asemenea, utilizată pentru a trata probleme sistemice ale pielii cum ar fi dermatitele, eczemele, acneea si psoriazis.
S-a demonstrat chiar ca previne dermatita la pacientii cu cancer de san in timpul radioterapiei si exista dovezi ca aceasta poate fi mai eficace decat lotiunea trolaminica.

Galbenelele au proprietati de detoxifiere. Acestea sunt utilizate pentru a stimula functionarea si detoxifierea ficatului si a vezicii biliare, care ar putea fi de ajutor pentru rezolvarea unor probleme digestive.

De asemenea, planta a fost folosita pentru a stimula transpiratia, ceea ce ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Aceasta planta medicinala este uneori utilizata ca tratament natural pentru infectiile la urechi, in special la copii, si se pune o picatura de ulei esential de galbenele in ureche.

Conjunctivita cronica poate fi tratata in mod natural facand spalaturi cu ceai de galbenele.

Planta poate reduce umflaturile si roseata asociata cu aceasta infectie oculara, desi orice tratament utilizat pe membranele oculare trebuie sa fie steril.

Aceasta planta a fost, de asemenea, utilizata ca un remediu natural pentru a trata spasmele musculare sau crampele, vanataile, abcese, herpes, afectiuni cronice ale gingiilor, vene varicoase, dizenterie persistenta, muscaturi de sarpe si scorpion, intepaturi de albine, degeraturi usoare, hemoroizi, hepatita virala.

Dozaj si administrare

Produsele din galbenele ar trebui sa fie intotdeauna depozitate in locuri intunecoase, fara umiditate si nu trebuie folosite dupa mai mult de trei ani de depozitare.

Infuzia de galbenele se face folosind 1 lingura de (5-10 g) flori uscate in 250 ml apa fiarta. Se lasa la infuzat 10-15 minute. Se beau 2-3 cani de perfuzie pe zi.

Infuzia rece poate fi utilizata pentru a face o compresa prin inmuierea unui pansament steril in ceaiul rece.

Tinctura de galbenele poate fi preparata intr-un raport de 1:5 in alcool 90%; Luati 5-10 picaturi (1-2 ml) de tinctura de trei ori pe zi.

Din galbele se poate prepara un unguent care conține 2-5% gelbenele (de exemplu 2-5 grame de flori la 100g unguent). Poate fi aplicat de 2-4 ori pe zi, dupa cum este necesar.

Posibile efecte secundare galbenelelor

Galbenelele sunt considerata ca fiind o planta foarte sigura, dar suplimentele pe baza de plante ar trebui sa fie utilizate intotdeauna cu prudenta, deoarece pot interactiona cu alte plante, suplimente sau medicamente.

In special, poate interactiona cu medicamentele sedative si antihipertensive (tensiune arteriale). Atunci cand aveti dubii, consultati medicul specialist.

Galbenelel pot provoca o eruptie cutanata in randul persoanelor care sunt sensibile la plantele din familia Asterului, cum ar fi margaretele, crizantemele si ragweedul.

Galbenelele sunt cunoscute pentru a afecta ciclul menstrual si nu trebuie utilizate in timpul sarcinii si alaptarii.

Aceasta poate afecta, de asemenea, capacitatea cuplurilor de a concepe un copil, deoarece compusi chimici din plante pot fi toxici pentru sperma si pot impiedica implantarea corectă a ovulelor fertilizate.

Aceasta planta medicinala ar trebui sa fie utilizata doar local la copii.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.