11 Beneficii ale ceaiului verde pe care trebuie sa le stii

0

De ce ceai verde? Ceaiul verde este folosit ca medicament de mii de ani, initial in China, dar utilizat ulterior la scara larga in toata Asia. Aceasta bautura are o multitudine de utilizari, de la scaderea tensiunii arteriale pana la prevenirea cancerului.

Motivul pentru care ceaiul verde are mai multe beneficii pentru sanatate decat ceaiul negru este (aparent) din cauza procesarii. Ceaiul negru este procesat intr-un mod care sa permita fermentarea, in timp ce procesarea ceaiului verde evita procesul de fermentatie. Ca rezultat, ceaiul verde retine cantitatea maxima de antioxidanti si polifenoli, substante care dau ceaiului verde multiplele sale beneficii.

Am facut o lista a beneficiilor consumului de ceai verde, de multe, probabil, nici nu erati constienti. Anumite beneficii sunt inca in dezbatere de catre specialisti, de aceea va recomandam sa faceti cercetari suplimentare si sa cereti sfatul medicului daca doriti sa il folositi in scopuri medicinale.

1. Ajuta la pierderea in greutate. Ceaiul verde accelereaza metabolismul. Polifenolul pe care il contine ceaiul verde intensifica nivelul de oxidare a grasimilor si rata prin care organismul transforma mancarea in calorii.

2. Diabet. Aparent, ceaiul verde ajuta la reglarea nivelului de glucoza, incetinind cresterea glicemiei dupa mese. Un alt compus din ceaiul verde care ajuta la ameliorarea diabetului zaharat este EGCG. Acest ingredient continut de ceaiul verde este activ, si are efect asupra nivelului de insulina din organism, ajutand de asemenea la eliberarea antioxidantilor in corp.

3. Bolile de inima. Cercetatorii cred ca ceaiul verde actioneaza asupra mucoasei vaselor de sange, ajutandu-le sa ramana relaxate si mai capabile sa reziste la modificarile tensiunii arteriale. De asemenea, ceaiul verde poate proteja impotriva formarii cheagurilor de sange, care sunt cauza principala a atacurilor de cord.

4. Cancer. Frunzele de ceai verde contin epigallocatechin gallate (EGCG) care ajuta in lupta organismului cu celulele canceroase, fara a influenta in mod negativ tesuturile invecinate.

5. Colesterolul. Ceaiul verde reduce colesterolul rau din sange si imbunatateste raportul colesterol bun versus colesterolul rau.

6. Alzheimer și Parkinson. Studiile efectuate pe soareci au aratat ca ceaiul verde protejeaza celulele creierului de la moarte si restaureaza celulele deteriorate ale creierului.

7Cariile. Ceaiul verde este indicat pentru mentinerea unei igiene orale adecvate. Studiile spun ca antioxidantul „catechina” din ceai poate distruge bacteriile si virusii care cauzeaza infectii ale gatului, carii dentare și alte afecțiuni dentare.

8.Tensiunea arteriala. Consumul regulat de ceai verde reduce riscul aparitiei tensiunii arteriale.

9. Depresia. Teanina este un aminoacid gasit in mod natural in frunzele de ceai verde. Aceasta substanta produce un efect relaxant si linistitor, beneficii importante pentru bautorii de ceai.

10. Anti-viral si anti-bacterian. Catechinele din ceai sunt agenti antibacterieni si antivirali puternici, eficiente pentru tratarea a multiple afectiuni, de la gripa la cancer. In unele studii, ceaiul verde s-a dovedit a inhiba raspandirea multor boli.

11. Ingrijirea pielii. Ceaiul verde are efecte anti-imbatranire, datorita proprietatilor anti-oxidante si anti-inflamatoare. Studiile au aratat ca, aplicat local, ceaiul verde reduce arsurile solare.

Consumul recomandat de ceai verde pe zi este de 2 pana la 4 cani, in functie de efortul facut.

Pentru a prepara un astfel de ceai sanatos si cu un gust placut, este important sa respectati temperatura apei in care se introduceti frunzele, cat si timpul de infuzare.

Ca regula generala, apa va avea o temperatura intre 60-75 grade celsius. In cazul in care temperatura apei este prea ridicata, gustul ceaiului va fi amar si aroma delicata se va pierde. Pe de alta parte, o temperatura prea scazuta nu va extrage pe deplin, aroma din ceai. Daca se doreste obinerea unei arome puternice, se vor lasa frunzele sa infuzeze o perioada mai lunga in apa cu temperatura scazuta.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.