Parfumuri realizate in casa in 8 pasi simpli

0

Produsele cosmetice BIO si cele preparate in casa incep sa castige teren din ce in ce mai mult. Sunt o alternativa la cosmeticele clasice care contin o multime de substante chimice, parabeni sau de alta natura, pentru ca puteti controla ingredientele folosite. Nu doar ca le veti putea folosi cu incredere, atat voi cat si intreaga familie, dar pot fi si cadouri minunate la diverse ocazii.

Nu doar cosmeticele pot fi preparate in casa, ci chiar si parfumuri ca acestea, utilizand aromele preferate. In acest articol va vom explica cum va puteti face propriul parfum in opt pasi simpli.

Pasul 1: de ce ai nevoie

Ingrediente:

  • Vodka (cu cat procentul de alcool este mai mare cu atat mai bine)
  • Uleiuri esentiale
  • Uleiuri de parfumare, sunt sintetice si sunt mai ieftine decat uleiurile esentiale
  • Uleiuri infuzate
  • Chiar si extracte de aroma (asigurati-va ca sunt pure), cum ar fi extractul de vanilie
  • Apa distilata sau apa plata
  • Glicerina (aceasta se gaseste in farmacii)

Alte obiecte:

  • sticlute frumoase din sticla in care sa puneti produsul finit, preferabil sticlute colorate,
  • borcan de sticla pentru amestecarea parfumurilor
  • cupe de masurare / linguri
  • un picurator, daca ai
  • palnie
  • folie de aluminiu sau hartie de ambalat daca folositi sticle transparente
  • un creion si o hartie pentru a scrie reteta

Pasul 2: pregatirea sticlelor

Sterilizati sticlele si borcanele in masina de spalat vase sau in cuptor, mai ales daca le reutilizati pe cele pe care le aveti deja. Acestea trebuie sa fie curate si sterile.

Pasul 3: adaugati alcoolul

Masurati 1/4 ceasca de vodca si turnati in borcan.

Pasul 4: despre notele parfumurilor

In parfumuri, notele acestora pot fi impartite in trei note diferite, in functie de momentul aparitiei lor.

Note de varf: Este mirosul initial cand va dati cu parfumul, apoi acesta dispare si include; lamaie, portocala, grapefruit, tei, bergamota, spearmint, menta si altele.

Note de mijloc: acest parfum apare imediat dupa ce nota de varf dispare. Mirosuri ca coriandru, palmarosa, marjoram, busuioc, rozmarin, geraniu de trandafir, pettitgrain, lavanda si altele.

Note de baza: Acestea apar dupa nota de mijloc si sunt baza parfumului. Acestea includ patchouli, vetiver, tamaie, cedru, lemn de santal si altele.

Cand amestecati parfumul incepeti prin adaugarea notelor de baza, apoi de mijloc si la final notele de top.

Familii:
Parfumurile pot fi impartite in familii diferite, cum ar fi florale, orientale, lemnoase si proaspete (cum ar fi citrice, etc). Vedeti schema de mai jos. De ce trebuie sa stim toate astea? Atunci cand amestecati parfumul, adaugarea de mirosuri de la familiile vecine creeaza armonie in parfumul tau.

Pentru parfumurile pentru barbati incercati aromele lemnoase sau fresh.

Pasul 5: adauga aromele

Aici incepe magia!

Adaugati aproximativ 25 de picaturi de ulei esential/de parfum.

Luati o aroma. Adaugati cateva picaturi, agitati recipientul, apoi mirositi. Adaugati mai multe picaturi sau mergeti mai departe cu alte arome. Scrieti pe hartie ce arome ati pus si cate picaturi.

Luati aroma urmatoare si repetati procedeul de mai sus. Simtiti-va liberi sa adaugati mai multe sau mai putine pentru a crea parfumul dorit.

Daca tocmai incepeti si nu stiti ce mirosuri sa incercati, puteti imparti alcoolul in volume mai mici si sa incercati diferite combinatii. Experimentati, creati, distrati-va!

Pasul 6: lasati la invechit

Odata ce sunteti multumit de parfumul pe care l-ati creat, este timpul sa il lasati la invechit. Asezati-l intr-un loc intunecos si rece pentru minimum 48 de ore si pana la o luna.

Invechirea parfumului permite ca mirosurile sa se amestece si, de asemenea, sa devina mai puternice. Odata ce ati lasat parfumul pentru perioada de timp dorita, mirositi-l din nou, amestecul poate sa-si fi schimbat mirosul general, deci nu ezitati sa mai adaugati cateva picaturi de arome pentru a-l regla (nu uitati ca va trebui sa il lasati din nou la invechit daca se adauga mai multe arome).

Pasul 7: adaugati apa si glicerina

Acum ca parfumul este gata, acesta trebuie diluat.

Adaugati 2 linguri de apa distilata/plata. Daca faceti un parfum spray, adaugati mai multa apa.
Adaugati aproximativ 5 picaturi de glicerina, aceasta ajuta la conservarea parfumului.

Pasul 8: ambalarea

Turnati parfumul in sticla, utilizati o palnie daca e nevoie. Daca utilizati sticle transparente, va trebui sa le acoperiti cu folie de aluminiu sau hartie de impachetat (parfumul trebuie protejat de lumina).

Adauga o eticheta, da-i un nume si bucura-te de noul tau parfum creat chiar de tine!

Comentarii

Share.