Totul despre varice: ce sunt, cand apar si din ce cauze

0

Ce sunt varicele?

Varicele sau vene varicoase sunt vase de sange dilatate care se dezvolta sub pielea picioarelor. Sunt o afectiune foarte frecventa si nu provoaca probleme medicale majore la majoritatea oamenilor. Exista doua sisteme principale de vene la nivelul picioarelor:

    • Venele profunde: muschii picioarelor preseaza venele profunde in timpul mersului, transportand cea mai mare parte a sangelui inapoi pana la inima.
    • Venele superficiale: acestea apar sub piele, sunt mai putin importante si pot forma vene varicoase.

Toate aceste vene au niste valve unidirectionale pentru a se asigura ca sangele curge spre inima. Proasta functionare a acestor valve permite sangelui sa curga inapoi in vene si duce la o supraincarcare a presiunii atunci cand stai in picioare.

Aceasta presiune in exces duce la largirea venelor, astfel incat acestea nu se inchid corect, sangele curge apoi inapoi la nivelul piciorului de-a lungul acestor vene si determina dezvoltarea varicelor. Cresterea presiunii in aceste vene duce, de asemenea, la dezvoltarea venelor paianjen si a zonelor colorate intens in albastru care arata ca niste vanatai.

Ce cauzeaza aparitia varicelor?

Varicele si vasele de sange sub forma de panza de paianjen apar de regula la persoane cu antecedente in familie, avand si o componenta ereditara. Femeile sunt mai susceptibile sa sufere de vene varicoase, pana la 50% dintre femei putand fi afectate.

Alte cauze care duc la aparitia varicelor sunt factorii hormonali, incluzand pubertatea, sarcina, menopauza, utilizarea de pilule anticonceptionale.

Sarcina: este foarte frecvent ca femeile insarcinate sa dezvolte varice in primul trimestru. Sarcina provoaca cresterea nivelului hormonal si a volumului de sange, care la randul lor provoaca extinderea venelor. In plus, uterul marit provoaca o presiune crescuta asupra venelor.

Varicele cauzate de sarcina se imbunatatesc adesea in primele 3 luni dupa nastere. Cu toate acestea, la sarcini succesive, venele anormale sunt mai susceptibile sa ramana.

Alti factori predispozanti includ: imbatranirea, statul in picioare perioade indelungate de timp, obezitatea si ranirea picioarelor.

Care sunt simptomele varicelor?

Multe persoane nu au deloc simptome la aparitia varicelor, cu exceptia faptului ca sunt observabile si aspectul lor poate crea disconfort. In afara de aspectul cosmetic neplacut, cele mai frecvente simptome ale varicelor sunt: durerile, disconfortul si greutatea picioarelor, care de obicei se resimt mai tare la sfarsitul zilei.

Uneori, gleznele se poate umfla si ele. Aceste simptome nu sunt grave din punct de vedere medical, dar pot fi tratate daca sunt extrem de suparatoare.

Desi varicele se pot agrava de-a lungul anilor, acest lucru se intampla adesea foarte lent. La anumite persoane, presiunea ridicata in vene provoaca deteriorarea pielii din apropierea gleznelor, care poate deveni de culoare maro, uneori cu zone cicatriceale albe.

Eczema (o eruptie rosie a pielii) poate aparea. Daca aceste modificari ale pielii se agraveaza sau daca pielea este ranita, pot duce chiar la aparitia ulcerului varicos. Prin urmare, orice schimbare asupra pielii este un motiv bun pentru a consulta medicul specialist.

Alte probleme pe care varicele le pot produce ocazional:

Flebita
Flebita (uneori numita tromboflebita) inseamna inflamatia venelor si este adesea insotita de o anumita tromboza (coagulare de sange) in interiorul venelor afectate, care devin tari si sensibile. Aceasta nu este aceeasi cu tromboza venelor profunde si nu este de obicei periculoasa. Nu inseamna insa ca varicele trebuie neaparat tratate.

Sangerare
Riscul sangerarii ca urmare a lovirii varicelor ii ingrijoreaza pe multi oameni, dar acest lucru se intampla rar. Sangerarea se va opri cu presiune ferma si venele pot fi apoi tratate pentru a inlatura riscul de sangerare suplimentară.

Tromboza venoasa profunda
Varicele sunt asociate cu Tromboza Venoasa profunda la unii pacienti. Nu este clar daca varicele in sine cresc riscul de Tromboza Venoasa profunda, dar cu siguranta Tromboza Venoasa profunda duce la varice si leziuni ale pielii în jurul gleznei.

Prevenirea aparitiei varicelor

Prevenirea aparitiei varicelor incepe cu un stil de viata sanatos, care poate contracara inclusiv efectele mostenirii genetice. Ce poti face:

  • Mananca sanatos. Dieta are un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, asadar trebuie atent urmarita, pentru a preveni aparitia varicelor. O dieta echilibrata, variata si in care se regasesc fructe si legume proaspete, dar si alimente bogate in fibre este de mare ajutor in prevenirea varicelor.
  • Fa miscare. Exercitiile fizice zilnice ajuta la prevenirea unei arii largi de afectiuni si reprezinta element extrem de important in ceea ce priveste sanatatea fiecaruia dintre noi. Referitor la aparitia varicelor se recomanda miscare in general. 30 de minute de miscare pe zi sunt benefice organismului nostru.
  • Evita tocurile. Pantofii cu toc pun o presiune suplimentara pe gambe, cat si pe vasele de sange si valvele venelor, de aceea ar trebui sa-i eviti, mai ales pe perioade indelungate.
  • Evita hainele prea stramte. Hainele prea stramte sunt si ele cauze frecvente ale aparitiei varicelor. Ele pun presiune si strang pielea si vasele de sange, care nu mai functioneaza optim.

Tratamente pentru varice

Inainte de a incepe orice tratamente este important sa incepi cu schimbarea stilului de viata: mananca sanatos, fa miscare, evita tocurile si hainele prea stramte. Apoi te poti adresa medicului specialist pentru stabilirea unui tratament varice.

1. Tratamente naturiste

In magazinele cu produse naturiste se pot gasi o serie de unguente pentru ameliorarea varicelor, cum ar fi unguent cu extract de castan salbatic, unguent de galbenele, unguent cu Gotu Kola, extract din seminte de stuguri, extract de ghimpe sau coaja de pin. Acestea nu trateaza boala, doar ajuta la ameliorarea simptomelor.

2. Ciorapi de compresie

Ciorapii de compresie, numiti si ciorapi de varice pot fi de mare ajutor atat in tratarea, cat si in prevenirea aparitiei varicelor, mai ales in cazul femeilor insarcinate.

3. Tratamentul cu laser

Exista si variante chirurgicale de tratare a varicelor. De obicei se ajunge aici cand boala este in stadiu avansat, insa procedura poate fi executata si in stadii incipiente, daca medicul recomanda acest lucru. Aceste proceduri sunt minim invazive si nu necesita decat anestezie locala.

Daca te confrunti cu aparitia varicelor este esential sa iei masuri cat mai devreme si sa nu ignori evolutia bolii. Adopta un stil de viata sanatos si apeleaza la sfatul medicului cat mai devreme, pentru a reduce cat mai mult riscurile pe care le presupun varicele.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.