Cum se plantează usturoiul – Ghid pentru începători

0

Usturoiul este sănătos, consumul acestuia are o mulțime de beneficii pentru întreaga familie, în plus se și crește ușor în orice curte sau grădină.

Pe lângă faptul că este un ingredient nelipsit din orice bucătărie pentru aroma savuroasă pe care o dă mâncărurilor, usturoiul este benefic atât pentru inimă, cât și pentru a ține în frâu colesterol.

Usturoiul protejează inima după un atac de cord, este un antibiotic natural împotriva microbilor, dar luptă și împotriva riscului de cancer.

Usturoiul se poate planta atât primăvara, cât și toamna, este originar din Asia și se cultivă încă din antichitate.

Cum se plantează usturoiul?

Fiind o plantă ușor de îngrijit, usturoiul se adaptează oricăror condiții de mediu.

1. Pregătirea solului

Înainte de a te apuca de treabă, pregătește locul în care urmează să plantezi usturoiul. Înlătură orice urmă de buruiană din locul respectiv, sapă-l și curăță pământul dacă există diferite gunoaie.

2. Verifică usturoiul pe care urmează să-l plantezi

Înainte de a planta usturoiul, verifică dacă acesta este sănătos. Desfă cățeii de pe căpățâna de usturoi, fără să îi decojești și vezi dacă sunt sănătoși. Cățeii trebuie să fie sănătoși, fermi, uscați si curați.

3. Pregătește usturoiul

Pentru a feri usturoiul de diverse atacuri ale dăunătorilor sau bolilor, ține cățeii de usturoi înainte de plantare într-o soluție realizată dintr-un litru de apă și o lingură de bicarbonat de sodiu.

Ține-i aproximativ câteva ore în soluția respectivă, apoi îi poți planta.

4. Plantarea propriu-zisă

Fă găuri de aproximativ 5-8 centimetri în pământ, la o distanță de 10 centimetri între ele. Apoi, adaugă câte un cățel de usturoi în fiecare gaură, așezându-i cu partea ascuțită în sus.

După ce ai terminat acest proces, acoperă totul cu pământ și udă deasupra suprafeței plantate.

5. Udarea usturoiului

Dacă vrei ca usturoiul sa crească mai repede, îi poți adăuga îngrășământ, de preferat gunoi de grajd sau din compost. Dacă vrei să crească în mod natural, tot ce trebuie să faci este să îl uzi din când în când.

Usturoiul preferă solurile mai uscate, deci nu trebuie să fie udat foarte des. Udă-l doar în perioada în care este verde și atunci destul de rar.

6. Recoltarea usturoiului

După ce am plantat usturoiul și l-am lăsat să crească, este timpul să ne bucurăm de roadele noastre muncii noastre. Cum îți dai seama că este gata de recoltat? Atunci când căpățâna este complet formată, iar frunzele și tulpina încep să se usuce.

Recoltarea se face doar în zilele uscate, iar usturoiul se lasă să se usuce într-un loc umbrit înainte de a fi consumat.

Garlic photo created by jcomp – www.freepik.com

Comentarii

Share.