Cum sa depozitezi bulbii florilor pe timp de iarna

0

Anumite specii de flori se inmultesc prin bulbi, care se scot din pamant toamna si se replanteaza primavara. Dar ce facem cu acesti bulbi pe timp de iarna? Cum ii depozitam astfel incat sa treaca cu bine peste iarna si sa ne bucuram de florile preferate odata cu venirea primaverii?

Cand se scot bulbii florilor si cum se pastreaza pe timp de iarna?

1. Pe masura ce vremea se raceste, invelisul de pe bulbi va incepe sa se ingalbeneasca. Acest lucru se intampla adesea dupa un inghet usor, deci acum este momentul sa fie scosi, inainte sa fie deteriorati de solul care urmeaza sa inghete.

2. Sapati cu grija in jurul bulbilor, la o distanta de cativa centimetri de tulpina principala, astfel incat sa nu-i taiati din greseala. Cu o furculita sau lopata scoateti cu grija bulbii din pamant, pentru a nu-i deteriora.

3. Curatati bulbii de pamant prin scuturare usoara si chiar o clatire blanda cu un jet de apa.

4. Lasati bulbii la aer sa se usuce timp de o zi sau doua, intr-un loc uscat si ferit de soare, vant si inghet.

5. In acest moment, majoritatea bulbilor sunt pregatiti pentru depozitare. Cu toate acestea, bulbii de gladiole, cale, gladiole stelate, crocosmia, frezii, tigrida, tritonia, mai au nevoie de o „perioada de vindecare” de inca aproximativ trei saptamani. Acestea au nevoie de temperaturi calde de pana la 29°C si nu trebuie lasate la temperaturi de inghet, asa ca cel mai bine le pastrati la interior, nu afara.

6. Dupa ce toti bulbii s-au uscat, sortati-i dand la o parte bulbii stricati sau stafiditi.

7. Taiati tulpinile si frunzele.

8. Optional, puteti trata bulbii cu pesticide sau fungicide pudra.

9. Etichetati plantele! Desi acum stiti ce este fiecare, pana la primavara veti uita ce fel de bulbi sunt fiecare si ce culoare au. Daca bulbii au radacini mari puteti scrie direct pe ele cu markere permanente. Daca insa sunt mai mici, puteti pune etichete de hartie sau ii puteti pune in pungi de hartie.

ATENTIE! Nu folositi pungi de plastic, aerul trebuie sa circule, astfel incat bulbii sa respire.

10. Umpleti pe jumatate un recipient bine ventilat cu turba, rumegus sau ziare. Puteti sa umeziti usor mediul de depozitare, dar nu foarte tare pentru a impiedica aparitia mucegaiului.

11. Asezati bulbii in recipient, dar fara sa se atinga unii pe altii.

12. Puneti recipientele intr-un loc racoros si uscat, cu o temperatura de aproximativ 10°C. Un subsol uscat, neincalzit, un beci sau un garaj este un loc minunat, atata timp cat temperaturile raman peste limita de inghet.

13. Verificati bulbii de mai multe ori pe parcursul iernii. Indepartati-i pe cei care s-au stricat, la fel si materialul de ambalare daca este putred sau mucegait. Daca vedeti ca bulbii incep sa se stafideasca, umeziti usor materialul de depozitare cu putina apa.

Pastrarea bulbilor pe timp de iarna ca si plante de interior

Daca doriti, puteti sa va plantati bulbii in ghivece si sa le tineti in casa pe timp de iarna. Multi bulbi vor supravietui in acest fel, desi trebuie sa fiti constienti ca vor creste su vor inflori dupa propriul ritm de crestere. Plantele sunt foarte sensibile la lumina zilei, temperatura si umiditate, iar acesti factori sunt greu de controlat.

Daca, totusi,bulbii nu supravietuiesc peste iarna din diverse motive, puteti oricand sa cumparati de aici online orice fel de bulbi de va doriti.

Replantarea bulbilor primavara

Odata cu venirea primaverii si dupa ce pericolul de inghet a trecut, iar vremea s-a incalzit, bulbii pot fi pregatiti pentru replantare. Daca va doriti, ii puteti inmulti prin divizarea lor.

Pentru inceput, pregatiti bulbii aduncandu-i din zona de depozitare in interiorul casei, pentru o aclimatizare treptata. Cand vremea este numai de buna pentru gradinarit, pregatiti solul in care urmeaza sa plantati bulbii.

Pamantul se sapa, se marunteste, pentru ca trebuie sa fie bine afanat inainte de plantarea bulbilor. Acum ca stiti exact ce bulbi aveti si ce culori, ii puteti planta in forme diverse, alternand culorile, astfel incat sa aveti o gradina superb atunci cand florile vor inflori.

La final udati usor zona in care ati pus bulbii, dar sa fara sa folositi jet puternic, pentru a nu indeparta pamantul cu care i-ati acoperit. Pentru o udare uniforma aveti nevoie de o pompa de apa sau de un astfel de hidrofor, cu care puteti aduce apa in gradina intr-un mod destul de usor. Cu ajutorul unui furtun, udatul in gradina va deveni o activitate foarte placuta!

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Cum protejam pomii fructiferi pe timpul iernii

Cum depozitam legumele radacinoase astfel incat sa ramana proaspete cat mai mult timp

Efectele vremii asupra plantelor sau cum afecteaza temperaturile cresterea plantelor

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.