Cultivarea rapiței: ghid de plantare, îngrijire și recoltare

0

Rapița este o plantă mult mai utilă în gospodărie decât s-ar crede. Nu numai că o puteți folosi pentru a face celebrul ulei, dar este și un furaj bun. În plus, puteți mânca frunzele, semințele și florile.

Uleiul de rapiță este adesea confundat cu uleiul de canola. Asta pentru că rapița și canola sunt derivate din aceeași plantă, dar adesea sunt etichetate greșit ca una sau alta.

Canola este un hibrid de rapiță, inițial produs și cultivat în Canada, în zone cu clima uscată temperat continentală. Uleiul de canola are un gust plăcut și este mai gustos decât uleiul de rapiță.

Câteva detalii despre rapiță

Oamenii au crescut și cultivat rapiță de mii de ani pentru a extrage uleiurile cu care alimentau lămpile. Inițial, a fost preferat pentru aplicații industriale datorită nivelului său ridicat de toxicitate în ulei, mai degrabă decât pentru consumul uman.

Apoi, în anii 1970, oamenii de știință au încrucișat semințele de rapiță pentru a crea o plantă care nu avea glucozinolații toxici și acidul erucic care se găsesc în mod normal în sămânță.

Această plantă este ceea ce folosim astăzi pentru a face ulei de canola.

Este important să rețineți asta când cumpărați sămânța de rapiță pentru a determina dacă obțineți un tip care este comestibil sau nu. Dacă intenționați să mâncați uleiul și semințele, va trebui, evident, să obțineți varietatea comestibilă.

Semințele sunt identice pentru ochiul uman și pot fi deosebite doar după forma lor chimică. Practic, ambele plante sunt rapiță, dar numai uleiul din planta de canola este comestibil. Frunzele și florile sunt comestibile indiferent de tipul pe care îl alegeți.

Rapița pentru cultivatorul casnic

Majoritatea cultivatorilor casnici nu cresc rapiță pentru ulei, deoarece e nevoie de o plantație mare pentru a obține o cantitate suficientă de ulei. Procesul de extracție a uleiului este, de asemenea, complicat și lung.

În grădina de acasă, rapița este excelentă pentru ameliorarea solului și îngrășământ verde. De asemenea, o puteți folosi pentru a face față unei infestări cu nematozi în sol.

Puteți cultiva rapiță pentru frunzele, tulpinile și florile comestibile. De fapt, istoric în Marea Britanie, tulpinile de rapiță au fost una dintre primele verdețuri consumate pentru sezon.

Plantarea rapiței

Chiar dacă este o plantă bienală, majoritatea oamenilor cultivă rapiță anual. Crește bine la temperaturi cuprinse între 10°C și 30°C. Cele mai bune rezultate vin de la nivelul superior, mai aproape de 21°F.

Plantați în plin soare. Unele culturi de acoperire sau de iarbă se descurcă bine în zonele umbrite, dar rapița are nevoie de mult soare pentru a se dezvolta. Dacă o creșteți pentru frunzele comestibile, asigurați-vă că aveți cel puțin 6 ore de soare pe zi în zona cultivată.

Rapița este destul de iertătoare și de aceea este o cultură bună de acoperire. Atunci când solul tău nu funcționează atât de bine pe cât ai nevoie, aceasta adaugă o mulțime de nutrienți pentru a îmbunătăți lucrurile.

Pentru cele mai bune rezultate, plantați într-un sol bine drenat, cu un pH de 5,5 până la 8,5. Rapița este tolerantă și la solurile sărate.

Când se plantează rapița

Semințele de rapiță sau canola cultivate în iarnă ar trebui să fie plantate toamna și recoltate până la mijlocul verii.

Semințele de rapiță sau canola cultivate în primăvară ar trebui să fie plantate la începutul primăverii și recoltate la sfârșitul verii.

Plantarea semințelor

Deși planta adultă de rapiță nu este foarte delicată, semințele pot fi puțin mai deosebite. Trebuie să aveți pământ fin pentru primul centimetru adâncime în care plantați.

Presărați ușor semințele peste suprafața aleasă și treceți ușor o greblă peste pământ, amestecând solul și semințele împreună. Este mai ușor să aruncați sămânța, dar le puteți semăna și individual. Plantați aproximativ la un centimetru adâncime când plantați unul câte unul.

Udați bine și păstrați solul umed, dar fără înmuiere.

Dacă plantați semințele individual, distanțați-le la aproximativ 7 cm unul de celălalt. Rândurile ar trebui să fie la 18 cm unul de altul.

Fertilizarea recoltei

Dacă solul este deosebit de obosit, puteți adăuga puțin îngrășământ în sol înainte de a planta sămânța, doar pentru a oferi rapiței un avans.

Pentru rapița pe care intenționați să o mâncați, aplicați un strat bun de gunoi de grajd bine putrezit sau îngrășământ bine echilibrat chiar înainte de însămânțare.

Pentru culturile mari de rapiță se folosesc astfel de regulatori de creștere pentru plante.

Udarea

Rapița este sensibilă la prea multă apă, dar nici nu-i place să se usuce solul. Păstrați solul umed și udați adânc o dată pe săptămână.

În zonele deosebit de uscate, poate fi necesar să udați de câteva ori pe săptămână pentru a menține solul umed. Puneți doar degetul în pământ și, dacă se simte uscat, adăugați apă. Solul ar trebui să se simtă ca un burete bine stors în orice moment.

Plante însoțitoare pentru rapiță

Dacă aveți un loc cu o variație a luminii solare, puneți rapița în zona însorită și ceva cum ar fi trifoiul în zona umbrită.

Alte plante verzi care hrănesc solul includ:

  • Măzăriche
  • Muştar
  • Ovăz
  • Grâu de iarnă
  • Hrişcă

Dacă intenționați să cultivați rapiță pentru a mânca, plantați împreună cu:

  • Mazăre
  • Fasole

Recoltarea și utilizarea semințelor de rapiță

Frunzele, tulpinile și florile pot fi folosite din planta de rapiță. Uleiul din canola este de asemenea comestibil.

Frunzele sunt cele mai bune atunci când sunt tinere și fragede și le puteți pune în salate, peste cartofi prăjiți, în tocănițe și în feluri de mâncare gătite la cuptor. Dacă doriți să le consumați crude, sunt cele mai bune înaintea să apară florile.

Odată ce frunzele îmbătrânesc, încercați să le folosiți ca pe frunzele de muștar. Călite cu puțină sare și usturoi, sunt deosebit de delicioase.

Rapița oferă solului nutrienți, dar lăsați-o să putrezească timp de o lună înainte de a planta noi culturi.

Rapeseed photo created by atlascompany – www.freepik.com

Comentarii

Share.