Bonsaiul este reproducerea in miniatura a copacilor naturali. Aceasta forma de arta isi are originea in Japonia si China, unde a fost practicata de secole. Bonsaiul este cultivat in ghivece si depinde in totalitate de noi pentru ingrijirea acestuia.
Cu grija potrivita, bonsaiul va ramane sanatos si frumos pentru multi ani. Asadar, din moment ce bonsaiul este un copac miniatural viu, acesta va creste in frumusete pe masura ce se maturizeaza de-a lungul anilor. Instructiunile de mai jos sunt doar elementele de baza si, prin urmare, va recomandam sa cumparati una dintre numeroasele carti disponibile pe acest subiect.
ASEZAREA BONSAIULUI IN TIMPUL PRIMAVERII, VERII SI TOAMNEI
Atunci cand temperaturile noaptea nu coboara sub 4 grade, bonsaiul ar trebui sa fie asezat afara, cum ar fi pe un pervaz, balcon, terasa sau intr-o gradina.
Odata ce l-ati scos afara, bonsaiul ar trebui sa fie pozitionat intr-o zona in care va primi suficient soare – soarele de dimineata soare si umbra de dupa-amiaza sunt cele mai bune. Un bonsai poate fi vazut cel mai bine atunci cand este amplasat la nivelul ochilor, asadar asezati-l pe o masa, pe un pervaz sau pe o banca.
ASEZAREA BONSAIULUI IN TIMPUL IERNII
Odata ce temperaturile vor incepe sa scada sub 4 grade in timpul noptii, este timpul sa mutati bonsaiul la interior. Locatia ideala este undeva pe pervazul unei ferestre orientata spre sud. Expunerea la est sau vest este cea de-a doua varianta buna.
O expunere nordica va functiona bine dar va necesita utilizarea „luminilor de crestere” pentru a oferi lumina suficienta pentru a mentine bonsaiul sanatos. Sunt suficiente patru-sase ore de lumina solara pe zi. Daca-i puteti oferi mai mult, cu atat mai bine.
UDAREA BONSAIULUI
Udarea bonsaiului nu trebuie niciodata neglijata. Udati ori de cate ori solul pare sa se usuce – nu lasati solul sa se usuce complet niciodata!
In cazul in care bonsaiul primeste soare din plin, ar putea fi necesar sa-l udati zilnic. Aceasta schema poate varia in functie de marimea vasului, tipul de sol si tipul de bonsai pe care il detineti. Evaluati cerintele de apa ale fiecarui copac si ajustati programul de udare pentru a se potrivi fiecaruia in parte.
Este o idee buna sa utilizati un contor de umiditate pana cand veti ajunge sa cunoasteti cerintele arborelui bonsai pe care il aveti.
Udarea trebuie facuta intr-o maniera blanda, astfel incat sa nu deranjati solul. Apa trebuie aplicata pana cand incepe sa se scurga din partea inferioara a vasului. O ploaie buna este de obicei suficienta bonsaiului.
UMIDITATEA NECESARA BONSAIULUI
In timpul lunilor reci, cand bonsaiul este in interior, va recomandam sa il plasati intr-un vas suplimentar, pe un strat de pietris, in care sa turnati si apa. Acest lucru va asigura o umiditate suplimentara in jurul copacului, pe masura ce apa se evapora.
FERTILIZAREA BONSAIULUI
Fertilizarea este, de asemenea, necesara ca bonsaiul sa ramana sanatos si frumos. Deoarece bonsaiul creste intr-o cantitate mica de sol, este necesar sa supliniti periodic cantitatea de nutrienti din sol.
Orice ingrasamant lichid de uz general va face bine si este usor de gasit in florarii sau magazinelor cu articole pentru gradina. Va sugeram ca ingrasamintele sa fie folosite la jumatate din puterea recomandata.
Ingrasamintele trebuie aplicate cel putin o data pe luna, cu exceptia iernii. Bonsaiul va raspunde, de asemenea, bine la hranirea foliara, cu un ingrasamant solubil in apa aplicat la fiecare luna ca un spray.
TUNDEREA SI CIUPIREA BONSAIULUI
Tunderea bonsaiului este o arta si cel mai bine ar fi s-o lasati pe mana profesionistilor. Cu toate acestea, majoritatea copacilor de bonsai pe care ii gasiti au trecut deja prin perioada de crestere si formare coroana, necesitand astfel doar tunderea periodica si ciupirea pentru a ramane miniatural.
Prin decupare si ciupire bonsaiul se pastreaza in miniatura, asadar taiati frunzele, ciupiti mugurii si varfurile de crestere. Niciodata nu se elimina toti lastarii de crestere, pentru ca ei sustin sanatatea copacului.
Soiurile tropicale si subtropicale de bonsai necesita ciupire si taiere periodica pe tot parcursul anului. Deoarece copacii cresc in proportii diferite, este necesar sa evaluati rata de crestere a fiecarui copac si sa ajustati tunderea si ciupirea in functie de fiecare soi in parte.
REPLANTAREA BONSAIULUI
Replantarea bonsaiului trebuie facuta periodic, atunci cand radacinile acestuia umplu tot ghiveciul. Taierea radacinilor este corelata de obicei cu taierea coroanei, pentru a mentine echilibrul plantei; un frunzis redus inseamna pentru radacini un efort mai mic pentru hranirea plantei.
Replantarea se face in mijlocul verii. Se scoate bonsaiul cu totul din ghiveci, se elimina tot pamantul si se taie radacinile in plus. De regula se taie cam un sfert din radacinile copacului. Bonsaiul se poate replanta in acelasi ghiveci sau in altul mai mare.
Solul proaspat trebuie presat bine in ghiveci ca sa nu ramana goluri de aer. La final, udati bine.
INSECTE SI BOLI
Deoarece bonsaiul este un copac in miniatura, acesta poate fi tratat pentru insecte si boli, la fel ca orice alt copac. Asadar, fiti atenti la posibilii daunatori si boli care pot aparea.
sursa foto: http://stanleydaily.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.