Ingrijirea trandafirilor de gradina: trucuri utile

0

Trandafirii au reputatia de a fi greu de ingrijit, dar de fapt, este simplu sa inveti sa ai grija de ei. Principalele componente implicate in ingrijirea trandafirilor de gradina pe care trebuie sa le intelegeti sunt: plantarea, udarea, fertilizarea, taierea si pregatirea pentru iarna.

Cu cantitatea corecta de apa, lumina soarelui si un pic de ingrijire, trandafirii ar trebui sa infloreasca din abundenta. Si amintiti-va ca trandafirii sunt plante rezistente. Deci, daca mai uitati uneori, acesta plante va vor ierta fara probleme.

Credit: ©iStockphoto.com/VladTeodor

Credit: ©iStockphoto.com/VladTeodor

Udati in mod regulat trandafirii

Regula principala pentru udarea trandafirilor este aceea de a va asigura ca trandafirii cresc aproximativ 5 cm pe saptamana. Udarea solului in profunzime estet mult mai buna decat udarea deasa si superficiala. Asezati furtunul la baza trandafirului si lasati apa sa se scurga sau, daca aveti un pat mare de trandafiri sau trandafiri si alte flori, instalati un sistem de udare prin pamant.

Hraniti trandafirii in mod constant inainte si in timpul ciclului de inflorire si utilizati ingrasaminte pentru a sustine cresterea sanatoasa.

Folositi un ingrasamant universal pentru gradinarit, pentru ca are cantitati echilibrate de N (azot), P (fosfor) si K (potasiu). Ingrasamintele special create pentru trandafiri sunt bune, dar nu obligatorii. In primavara, cand planta iese din starea de hibernare, udati cu o lingura de sare Epsom (sulfat de magneziu) dizolvata la 3.7 l de apa pentru a avea lastari puternici.

SFAT: Intotdeauna udati inainte de a aplica ingrasamant, astfel incat planta sa fie revigorata si sa nu aiba nici un stres.

Ingrijiti trandafirii pentru a stimula inflorirea si pentru a mentine plantele sanatoase

Folosind unelte ascuțite, puteti sa ingrijiti trandafirii ori de cate ori vedeti ceva neatractiv la tufa de trandafiri.
Iata cateva lucruri pe care le puteti taia oricand le vedeti:

  • Lastari morti: Indepartati lastarii morti chiar de la nivelul solului.
  • Lastari deteriorati: Taiati in tulpina sanatoasa pana la aproximativ 1 cm.
  • Lastari crescuti anapoda: Scoateti tulpinile care se cresc unele peste altele (alegeti una pe care s-o indepartati si pastrati-o pe cealalta), tulpinile care cresc in directia gresita si tulpinile care stau culcate pe sol.
  • Ventuze: intr-o planta altoita, aceste crengi se strecoara de sub unirea grefei (umflarea la baza tufei). Ventuzele arata diferit de restul tufei – ele sunt adesea mai fine, mai drepte si mai deschise. Un alt indiciu: pe ele inmuguresc frunze si, ocazional, flori corcite care nu seamana deloc cu tufa principala.

Ingrijiti-va trandafirii pentru a avea un pat de trandafiri mai curat si mai bogat.

Planta arata mai bine daca scapi de florile trecute. De asemenea, deoarece scopul tuturor plantelor cu flori este de a opri inflorirea si de a produce samanta (in cazul trandafirului, pentru a face macese de trandafiri), florile moarte impiedica procesul. Deci, planta este pacalita pentru a face mai multe flori.
Asadar, indepartati florile moarte!

SFAT: Ori de cate ori vedeti frunze grav deteriorate, bolnave sau moarte, indepartati-le. Pentru a fi in siguranta, aruncati-le in gunoi, mai degraba decat in gramada de compost. In caz contrar, frunzele pot raspandi boala, daca exista.

Taie trandafirii primavara pentru a distruge toate materiile vegetale vechi sau bolnave.

Primavara devreme este cel mai bun moment pentru taierea trandafirilor. Daca este inca in timpul iernii, taierile pot duce la pagube produse de inghet. Taierea trandafirilor este un proces simplu: eliminati toti lastarii care nu sunt buni, rariti plantele si apoi dati forma tufelor.

SFAT: Expertii recomanda taierea cu 3.5 cm deasupra unui mugur, astfel incat mugurele sa nu se usuce.

Utilizati unelte de taiat curate si ascutite, taiati la un unghi de 45 de grade. Taiati in apropierea unui mugur, acel bulb mic maroniu sau rosiatic pe tulpina (a nu fi confundat cu un ghimpe).

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa: www.dummies.com

Comentarii

Share.