Ingrijirea plantelor de interior nu este intotdeauna o sarcina usoara. Lumina, apa, solul si temperatura camerei joaca un rol esential în cresterea unei plante.
Gestionarea acestor elemente este primul pas in pastrarea plantelor sanatoase si frumoase. In acest articol ne vom uita la cinci greseli de evitat in ingrijirea plantelor si a florilor de apartament.
5 pasi pentru ingrijirea corecta a plantelor de interior
Lumina
NU: Nu pune niciodata plantele in lumina directa a soarelui, mai ales in orele cele mai calduroase ale zilei
DA: Asezati plantele in cea mai insorita parte a casei, de exemplu ferestrele situate in apropiere de est. Si daca apartamentul dumneavoastra nu este deosebit de luminos, nu va faceti griji: iluminatul artificial cu lampi cu LED-uri va permite plantelor să primeasca cantitatea potrivita de lumina si in interior.
Udarea
NU: Nu uda plantele prea des sau cu apa rece sa de la robinet
DA: Udati plantele cu apa calduta, iar daca folositi apa de la robinet, lasati-o sa stea peste noapte intr-un vas descoperit, permitand clorului din apa sa se evapore. Cel mai bine este sa udati atunci cand solul incepe sa se usuce la suprafata; in acest fel evitati acumularea de apa in partea de jos a ghiveciului.
Temperatura
NU: Nu asezati plantele intr-un mediu cu temperatura mai joasa de 15°C.
DA: Pastrati o temperatura moderata constanta. Aceasta inseamna ca in casa ar trebui sa fie o temperatura aproximativa de 20-22 grade. S-a demonstrat ca plantele cresc mai repede cu 80-90% umiditate. Pentru a obtine acest efect la domiciliu, puneti un strat de lut umed la fundul ghiveciului: apa se evapora si genereaza cantitatea adecvata de umiditate pentru planta.
Solul
NU: Nu folositi un sol generic, fiecare planta are nevoi unice.
DA: Alegeti solul potrivit fiecarei plante in parte, chiar daca asta inseamna sa petreceti putin timp pentru a afla. Cele mai comune plante de casa provin din medii tropicale si, prin urmare, necesita un sol special cu calitati organice si anorganice deosebite.
Ierburile aromatice necesita soluri foarte drenate, iar legumele necesita soluri cu calitati organice deosebite. Alegeti cu grija solul cel mai potrivit pentru a satisface nevoile plantelor!
Amplasarea
NU: Nu asezati plantele in locurile care dau cel mai bine din punct de vedere estetic.
DA: Luati in calcul nevoile plantei pentru a stabili cel mai bun loc in care sa o puneti. Ingrijirea plantelor de interior inseamna intotdeuna alegerea celui mai bun loc pentru crestere din punct de vedere lumina, umiditate si temperatura.
Tineti minte, de asemenea, ca mutarea plantei in jur poate provoca daune frunzelor si florilor.
Daca aveti zone din casa predispuse la umezeala si igrasie, poate ar trebui sa iei in calcul cresterea acelor plante care absorb excesul de umezeala.
Plante care absorb umezeala sunt: crinul pacii sau Spathiphyllum, palmierul pitic, iedera, feriga si altele. Citeste aici despre cum scapi de igrasie, astfel incat sa obtii un mediu placut si cat mai sanatos la tine acasa.
Nu uitati ca din cand in cand este bine sa le faceti cate un dus plantelor, doar treceti-le rapid printr-un jet de apa nu foarte rece.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.