Totul despre cresterea ratelor Pekin

0

Aceasta rase de rate este de departe cea mai populara dintre rasele de rate domesticite, iar ratele Pekin pot fi gasite aproape oriunde te uiti.

Pentru gospodarul care doreste sa creasca o sursa sanatoasa de carne sau oua, sa populeze iazul, sa creeze o sursa fiabila de ingrasamant natural gata de folosit sau pur si simplu sa se bucure de capriciile incantatoare ale acestor pasari de curte, ratele Pekin sunt un plus fabulos intr-o familie.

Iata ce trebuie sa stiti pentru a incepe sa cresteti rate Pekin.

Ce sunt ratele Pekin?

Chinei i se poate atribui aparitia rasei Pekin sau „rata de 5 kilograme”, asa cum se traduce aproximativ numele sau chinezesc. In urma cu aproximativ 3.000 de ani chinezii au domesticit ratele salbatice folosind reproducerea cu atentie pentru a crea marea varietate de rate de curte pe care o cunoastem astazi.

Ratele Pekin au ajuns in Statele Unite in anii 1870. Au scos rasa Cayuga cu pene intunecate din farfurie, deoarece penele albe au dus la o carcasa finisata mai atractiva. De atunci, aceste rate galagioase, cu corp greu, au fost cele mai importante rate de carne.

De fapt, mai mult de 95% din carnea de rata consumata in SUA provine din rasa Pekin.

Acestea se numara printre cele mai mari dintre ratele domesticite, cu masculii care ajung la 5 kilograme si femelele care cantaresc intre 3.5 si 4 kilograme la maturitate. Si femelele fac o cantitate decenta de oua, producand aproximativ 150 de oua marie pe an.

Totusi, nu va asteptati sa-si clocească propriile oua. Ratele Pekin nu clocesc in mod obisnuit, asa ca veti avea nevoie de un alt mod de incubare a oualor pentru urmatoarea generatie.

Cum sa incepi sa cresti rate Pekin

Poti incepe sa cresti astfel de rate Pekin cumparand boboci de la o ferma de specialitate. Incepe cu cel putin 10 boboci de rata, pentru ca abia dupa 10 saptamani iti vei da seama care sunt femele si care sunt masculi, cand vor incepe sa macane. Femelele sunt extrem de galagioase, iar masculii sunt mai silentiosi. In plus, vei avea nevoie de cel putin 4-5 femele ca sa obtii o cantitate decenta de oua.

Cum sa ai grija de ratele Pekin

Ratele nu sunt foarte pretentioase, comparativ cu cresterea puilor de gaina, au nevoie doar de un cotet aerisit si uscat si multa apa. In schimb, sunt dezordonate si fac mult mai multa mizerie decat gainile. Ca pasari de apa vor transforma rapid apa curata pe care le-ai pus-o intr-o mocirla plina cu resturi de mancare si excremente.

Nu lasa bobocii de rata liberi pana cand puful lor nu se schimba in pene. Astfel, ei vor fi protejati pe timp de ploaie sau vant.

Daca ai si pui de gaina, nu-i amesteca cu bobocii de rata. Asta pentru ca ratoii vor incerca sa se imperecheze cu puii, insa rezultatele vor fi dezastruoase, asadar cel mai bine este sa-ti tii separat.

Cu ce hranesti ratele Pekin

Ratele iubesc verdeturile, cereale (porumb, grau, orz etc) si viermii. Dacă au acces la iarba si la rame si alti viermi pe care sa-i gaseasca in pamant, este suficient sa le mai pui o hranitoare cu seminte simple din care sa ciuguleasca din cand in cand.

Ai grija sa nu le dai ratelor furaje pentru pui care contin vitamine sau alte medicamente, deoarece vei produce o supradoza. Si nu le oferi ratelor adulte paine alba sau resturi de mancare.

Ratele adora sa stea pe marginea iazurilor si baltilor, sa se balaceasca si sa scormoneasca dupa viermisori. Sunt ideal de crescut in camp deschis, deoarece sunt prea grele ca sa zboare si se descurca foarte bine cu iarba.

Daca iti doresti ratele doar ca animale de companie, trebuie sa stii ca acestea traiesc aproximativ 12 ani.

Link sursa

Comentarii

Share.