6 Boli comune ale cainilor de casa

0

Da, si cainii se imbolnavesc si au probleme de sanatate, la fel ca si oamenii! Ca parinte de caine, este important sa poti recunoaste semnele si simptomele bolilor obisnuite, astfel incat sa poti cauta ajutor la medicul veterinar pentru prietenul tau canin cat mai repede posibil.

Aflati din acest articol informatii despre bolile si alte afectiuni medicale care afecteaza frecvent cainii.

1. Boli comune ale cainilor de casa – CANCERUL

Cancerul este o boala in care celulele cresc incontrolabil, invadeaza tesutul din jur si se pot raspandi si in alte zone ale corpului. Ca si in cazul oamenilor, cainii pot face diferite tipuri de cancer. Boala poate fi locala (limitata la o zona, ca o tumoare) sau generala (raspandita in intreg corpul).

Cancerul este o boala „multifactoriala”, ceea ce inseamna ca nu are o singura cauză cunoscuta. Cu toate acestea, se stie ca atat factorii ereditari, cat si factorii de mediu pot contribui la dezvoltarea cancerului la caini.

In cazul in care va confruntati cu acest diagnostic la cainele vostru este bine sa cereti mai multe pareri, inclusiv de la un oncolog veterinar, sa analizati cu atentie pentru a lua cea mai buna decizie in privinta tratamentului.

2.  Boli comune ale cainilor de casa – DIABETUL

Diabetul la caini este o boala complexa cauzata fie de lipsa insulinei, fie de un raspuns inadecvat la insulina. Dupa ce un caine mananca, sistemul sau digestiv sparge alimentele in diferite componente, inclusiv glucoza – care este transportata in celulele sale de insulina, un hormon secretat de pancreas.

Cand un caine nu produce insulina sau nu il poate folosi in mod normal, nivelurile de zahar din sange cresc. Rezultatul este hiperglicemia, care, daca este lasata netratata, poate provoca multe probleme de sanatate complicate pentru un caine.

Este important sa intelegem ca diabetul zaharat este considerat o tulburare gestionabila – si multi caini diabetici pot duce o viata sanatoasa si fericita.

Diabetul este de doua tipuri:

  • Tipul I (lipsa productiei de insulina)
  • Tipul II (productia de insulina afectata impreuna cu un raspuns inadecvat la hormon)

Cea mai comuna forma a bolii la caini este diabetul de tip I insulino-dependent, care apare atunci cand pancreasul este incapabil sa produca sau sa secrete niveluri adecvate de insulina.

Cainii care au diabet zaharat tip I necesita tratament cu insulina pentru a supravietui.

3. Boli comune ale cainilor de casa – PARVOVIROZA

Parvoviroza este o boala extrem de contragioasa, provocata de virusul Parvovirus de tip 2, ataca tractul gastro-intestinal si sistemul cardiovascular la caini.

Aceasta boala este foarte agresiva, si de multe ori nu poate fi depasita nici cu tratamentul aplicat imediat, rata mortalitatii fiind foarte mare. Totul despre aceasta boala poate fi citit AICI.

4. Boli comune ale cainilor de casa – TUSEA KENNEL

Tusea Kennel este un termen utilizat pentru a descrie un complex de infectii respiratorii – atat virale cat si bacteriene – care cauzeaza inflamatia laringelui si a traheei. Este o formă de bronsita si este similara cu o raceala in piept la om.

Aceasta tuse este extrem de contagioasa pentru ceilalti caini.

5. Boli comune ale cainilor de casa – BABESIOZA

Babesioza este o infectie transmisa de capuse cu un parazit din genul Babesia. Capusele sunt specii de paraziti externi, mici, cu forma ovala si 8 picioare. Acestea se pot intalni in zonele impadurite, cu vegetatie bogata, insa pot fi gasite chiar si in gradini si parcuri iar unele specii chiar si in canise.

Capusele se catara pe blana cainilor, atunci cand acestia se plimba prin iarba, iar odata ajunse pe animalul gazda, acestea se hranesc cu sangele animalelor, provocand inrosirea si iritarea pielii, in locul muscaturii.

Capusele pot transmite boli parazitare, virale sau infectii bacteriene care pun in pericol viata cainelui, fiind foarte violente si afectand sistemul imunitar sau nervos. TOTUL despre cum sunt afectati cainii despre capuse puteti citi AICI.

6. Boli comune ale cainilor de casa – RABIA

Rabia este o boala virala care poate afecta creierul si maduva spinarii tuturor mamiferelor, inclusiv pisicilor, cainilor si oamenilor. Odata ce apar simptomele, rabia este aproape de 100% fatala.

Transmiterea bolii se realizeaza prin contact direct cu saliva animalului infectat (muscatura, lingerea ranilor). Perioada de incubatie a virusului este destul de mare, variind între 21-90 zile si uneori chiar ani.

Rabia este caracterizata prin grave tulburari nervoase, manifestate prin accese de hiperestezie si agresivitate, urmate de paralizie si moarte. In general evolueaza la lilieci si carnivore (caine, pisica, dihor, vulpe, ras, coiot, hiena, lup etc), mai rar la celelalte specii (rumegatoare, solipede, suine).

Se recomanda vaccinarea animalelor care prin natura lor se musca (caini, pisici, lupi, vulpi), animalele din zone stiute ca fiind cu antecedente de rabie si a celor care pot raspandi boala prin muscatura.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.