Cum ingrijim garofita, floarea ideala pentru terase si balcoane

1

Garofita este o planta perena, sora mai mica a garoafei, dar la fel de frumoasa si cu un parfum intens care se simte atat in balcon sau terasa daca o aveti, cat si in gradini.

Desi mica de inaltime, garofita creste foarte bine direct in pamant, in gradini, cat si in ghivece, pe terase sau balcoane, sub forma de tufa. Inaltimea ei nu depaseste 30-40 cm.

Petalele ei au un aspect franjurat, dispuse pe randuri duble, semanand astfel cu un trandafir in miniatura. Infloreste din mai si pana in septembrie, iar florile ei pot fi de culoare rosie, albe, roz, grena sau chiar bicolore.

TRUC: pentru o inflorire continua pe timpul verii este bine sa indepartati cu regularitate florile ofilite. Dar chiar si fara flori, garofita este o planta decorativa frumoasa, datorita frunzelor si tulpinilor frumos colorate, de un verde turcoaz.

Cum ingrijim garofita

Garofita nu este o floare pretentioasa, se ingrijeste usor, trebuie doar sa tinem cont de cateva sfaturi:

  • garofita prefera spatiile cu soare sau partial umbrite
  • are nevoie de un sol alcalin, fertil si bine drenat; apa nu trebuie sa balteasca in ghiveci
  • suporta mai bine seceta decat apa in exces
  • inainte de a planta garofita afanati bine pamantul
  • radacina nu trebuie plantata adanc in pamant, ci putin sub nivelul solului
  • udarea ei se face in cantitati moderate

Cum se inmulteste garofita

Garofita se inmulteste in doua feluri: prin seminte sau prin divizarea tufei.

Semintele se seamana la inceputul primaverii, in ghivece sau in gradina, dupa ce pericolul inghetului a trecut. O alta varianta este sa lasati planta sa insamanteze singura, dar asta inseamna ca nu veti mai culege florile ci le lasati sa produca seminte si sa se scuture pe sol.

Inmultirea prin divizare se face doar cu plantele mature si doar o data la 2-3 ani.

Bolile garofitei

Garofita poate suferi de boala numita rugina frunzei, care apare atunci cand tufele sunt foarte aglomerate. Pentru a evita aparitia ruginei este bine sa rariti tufele, pentru a asigura o mai buna circulatie a aerului.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa

Comentarii

Share.