8 Sfaturi pentru ingrijirea puilor de o zi

0

Cu totii ne dorim sa consumam hrana naturala, din surse sigure, fie ca vorbim de fructe si legume, fie ca vorbim de carnea de pui, porc sau vita.

Daca te poti bucura de viata la curte si te-ai decis ca vrei sa cresti si cativa puisori de gaina pentru a avea o carne sanatoasa pentru tine si familia ta, iata cateva sfaturi importante pentru cresterea puilor de o zi.

Puii de gaina au nevoie de o ingrijire atenta si speciala in primele 2 saptamani de viata, pentru a se dezvolta sanatos, mai ales daca nu o closca care sa aiba grija de ei. Iata de ce trebuie sa tineti cont:

1. Caldura

In primele saptamani de viata, puisorii trebuie tinuti la caldura, intr-un spatiu ferit de curenti de aer si umezeala. O cutie de carton este foarte potrivita, in care trebuie sa puneti un strat de talaj din lemn sau paie. Temperatura optima este de aproximativ 30 de grade, de aceea va trebui sa amplasati o lampa cu bec in infrarosu deasupra cutiei.

Puisorii au nevoie de o temperatura constanta, de aceea se incepe de la 35 grade, scazand treptat cu cate 3 grade saptamanal. Atunci cand temperatura din cutie ajunge la nivelul celei de afara, iar puii au deja pene, se poate renunta la sursa de caldura si acestia pot fi scosi din cutie.

Sursa de caldura se amplaseaza la aproximativ 20-30 cm distanta de pui, astfel incat sa nu se arda, dar nici sa le fie frig.

Oricum trebuie sa fiti atenti la comportamentul lor, daca se inghesuie sub bec inseamna ca le este frig, sau daca se imprastie prin colturi le este prea cald.

2. Lumina

Lumina este si ea importanta in cresterea puilor de gaina de o zi. Este indicat ca in primele saptamani sa aiba circa 19 – 20 de ore de lumina pe zi, fie naturala sau artificiala. Fiind in perioada de crestere, lumina ii ajuta sa creasca mai repede si mai rezistenti.

Becurile de incalzit vor produce pe timpul noptii toata lumina de care au nevoie, insa pastrati totusi un colt al cutiei mai intunecat. Aici se pot refugia puisorii care vor sa doarma.

3. Hrana de calitate

Hrana pentru puisori in primele 6 saptamani trebuie sa fie constituita din faina de garu sau porumb, dar si astfel de furaje speciale care se gasesc in comert. Este indicat sa amestecati faina cu concentrate speciale in primele saptamani de viata. Acestea le vor oferi vitaminele si mineralele necesare unei cresteri sanatoase.

De asemenea, puteti amesteca faina si cu ou fiert, branza de vaci sau verdeturi. Pentru o digestie mai buna, le puteti pune un bol cu nisip pentru pasari, din care puisorii sa manance.

4.  Apa

Nici apa nu trebuie sa lipseasca din cutia puisorilor. In prima zi de viata va trebui sa-i invatati sa bea apa, bagandu-i cu ciocul usor in apa o data, apoi vor sti singuri ce au de facut.

Aveti grija la recipientele folosite, acestea nu trebuia sa fie adanci, caci riscati ca puii sa se inece. Pentru a evita aparitia bolilor la puisori, ii puteti vaccina sau le puteti administra o solutie in apa pe care o beau, recomandata de medicul veterinar.

Hrana si apa nu trebuie sa lipseasca, de aceea ar fi bine sa investiti in adapatori si hranitori speciale, cu separatoare, care permit accesul la hrana si apa pe parcursul intregii zile.

5. Monitorizati constant starea puisorilor

In primele zile de viata puisorii trebuie monitorizati constant, mai ales daca sunt astfel de pui cumparati si nu au closca. Fiti atenti la orice semnale: daca sunt molesiti, daca stau cu aripile lasate sau cu ciocurile cascate, ajustati conditiile microclimatului, poate le este prea frig sau prea cald.

Prima saptamana este cruciala in dezvoltarea lor, de aceea trebuie sa fiti foarte vigilenti.

6. Bolile puilor de gaina

O problema des intalnita la puisori in primele zile de viata este imposibilitatea eliminarii gainatului, din cauza ca acesta se strange si se intareste la fundul lor. Aceasta problema poate cauza moartea puiului cu probleme.

Verificati zilnic puisorii sa nu aiba astfel de probleme, iar daca observati gainat intarit, folositi o carpa muiata in apa calda pentru indepartarea lui. Daca este cazul, taiati cu o foarfeca penele din jurul fundului.

7.  Nu va jucati prea des cu puii

Desi sunt extrem de dragalasi in primele zile de viata, nu este indicat sa va jucati cu ei, sa-i luati des in mana sau sa-i bruscati. Daca aveti copii, educati-i sa nu se joace cu ei, pentru ca le pot cauza moartea.

Daca totusi este nevoie sa-i luati, plasati o mana sub piept si picioare si cealalta deasupra. Manipulati-i cu grija, fara miscari bruste.

8. Mutarea in cotet

Dupa aproximativ 6-7 saptamani, puii pot fi mutati in cotet, fara a mai fi nevoie de sistemul de incalzire. Dupa 1-2 zile in care s-au acomodat cu noul mediu, ii puteti lasa complet liberi prin curte, daca doriti.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa foto: pixabay.com

Comentarii

Share.