10 Sfaturi pentru a ingriji si a avea o pisica sanatoasa

0

Pisicile sunt animale de companie foarte iubite, care au nevoie de multa afectiune, dar si ingrijire permanenta. Asadar, acest articol este dedicat posesorilor de pisici, dar si celor care poate isi doresc o pisica si nu stiu cum ar trebui sa aiba grija de ea.

In afara de vizitele regulate la medicul veterinar, ingrijirea prevenita a pisicilor este extrem de importanta. Iata 10 sfaturi, care puse in aplicare, te vor ajuta sa ai o pisica sanatoasa.

1. Fa toaleta pisicii tale regulat

Indiferent daca pisica ta are o blana scurta sau lunga, periajul sau pieptanarea obisnuita o vor ajuta foarte mult. Acest lucru ajuta la indepartarea parului mort de pe blana, astfel inca sa nu-l ingereze in timp ce se curata singure. De asemenea, iti ofera sansa de a observa orice modificare a corpului sau. Diverse umflaturi sau pete dureroase pot fi usor descoperite si, ulterior, examinate imediat de catre medicul veterinar.

2. Pune-i apa proaspata in fiecare zi

Apa curata si proaspata este esentiala pentru sanatatea pisicii tale. Daca pisica ta nu pare sa bea dintr-un bol, ia in considerare sa-i inlocuiesti vasul cu un pahar inalt (sunt pisici carora nu le place sa se aplece sa bea) sau o fantana pentru pisici. Asigura-te ca schimbi apa zilnic, astfel incat sa aiba in permanenta apa proaspata.

3. Asigura-te ca ai suficiente litiere

O regula generala pentru litiere este de a avea una pentru fiecare pisica si inca una in plus. Deci, daca ai 2 pisici, ar trebui sa ai 3 litiere. Pentru a incuraja bunele obiceiuri ale pisicii, pastrati-le curate in permanenta. Aceasta poate insemna golirea lor mai mult de o data pe zi.

Curatarea regulata te va ajuta sa observi orice schimbare in urina sau scaunul pisicii, ceea ce ar putea indica o problema de sanatate.

4. Ia aminte daca pisica ta incepe sa urineze in afara litierei

Uneori, o pisica va urina in afara litierei sale, daca aceasta este murdara. Dar inainte de a acuza un comportament obraznic al pisicii, programeaza-i o vizita la un medic veterinar Bucuresti sau in orasul in care te afli. O schimbare a obiceiurilor urinare poate insemna ca pisica are o infectie a tractului urinar sau o alta problemă medicala.

5. Invata-ti pisica sa foloseasca un loc de zgariat

Acest lucru nu doar ca te va ajuta sa previi deteriorarea mobilei, ci va ajuta pisica sa-si intinda muschii si sa-si pastreze ghearele in conditii bune. Zgarierea regulata pe o suprafata adecvata, cum ar fi covorul, sisalul sau cartonul ajuta la indepartarea straturilor moarte de pe ghearele pisicii tale.

6. Foloseste o cutie de transport speciala in masina

Pisica ta trebuie sa ajunga la veterinar? Sau va mutati intr-o casa noua? Transporta pisica intr-o cutie special conceputa pentru animalele de companie. Permitand pisicii sa circule liber in masina te poate distrage de la condusul in siguranta, ceea ce poate duce la accidente.

7. Pastreaza curati dintii pisicii

La fel ca oamenii, pisicile pot dezvolta tartru pe dinti, ceea ce poate duce la boli ale gingiilor si la carii ale dintilor. Bacteriile care se aduna pe dintii pisicii tale pot intra si in fluxul sanguin, contribuind la alte boli specifice felinelor.

Spre deosebire de oameni, insa, pisicile nu se pot spala pe dinti. Si multe pisici nu isi vor lasa proprietarii sa le spele pe dinti. Pentru a pastra sanatosi dintii pisicii, programeaza o curatare la medicul veterinar cel putin o data pe an.

8. Alege un veterinar prietenos cu pisicile

Pisicile nu sunt deloc versiuni mai mici ale cainilor, asadar nevoile lor sunt diferite de cele ale cainilor. Un medic veterinar specializat in sanatatea felinelor si anatomia lor poate fi un aliat valoros pentru a-ti mentine pisica in cea mai buna forma posibila.

9. Sterilizeaza sau castreaza pisica

Bolile de reproducere pot afecta pisicile de ambele sexe, atat, cat si feminin. Sterilizarea pisicilor previne infectiile uterine, cancerul ovarian si tumorile de san la pisicile de sex feminin, in timp ce castrarea previne cancerul testicular si unele probleme de prostata la motani.

De asemenea, interventiile chirurgicale reduc nevoia motanilor de imperechere si, daca este facuta destul de timpuriu, elimina nevoia marcare a teritoriului. In acest fel vei controla inmultirea populatiei de pisici, evitand supra-popularea, si implicit, abandonul puilor rezultati in urma imperecherilor necontrolate.

10. Programeaza vizite periodice la veterinar

Vizitele anuale ofera veterinarului sansa de a prinde eventuale boli feline in fazele lor timpurii, de a administra vaccinuri si de a curata dintii pisicii. De asemenea, medicul veterinar iti poate spune daca pisica are o greutate sanatoasa sau e nevoie sa iei masuri.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.